latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:51 | Autor: TANЈUG

Krimski most otvoren za putnička vozila, NATO osudio

Prvi automobili prešli su preko novog mosta u 5:30 časova po moskovskom vremenu, a za volanima su bili novinari, političari i ratni veterani sa Krima
Krimski most otvoren za putnička vozila (Foto: Sergei Malgavko/TASS) -
Krimski most otvoren za putnička vozila (Foto: Sergei Malgavko/TASS)

Drumski dio Krimskog mosta, za koji agencija Tas s navodi da je najduži most u Rusiji, otvoren je jutros za saobraćaj putničkih vozila.

Ruska agencija navodi da su prvi automobili prešli preko novog mosta u 5:30 časova po moskovskom vremenu, a za volanima su bili novinari, političari i ratni veterani sa Krima.

Navodi se da je vozačima rečeno da ne smiju da staju na mostu i da ne voze brzinom većom od 90 kilometara na čas.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin juče je otvorio drumski deo Krimskog mosta i poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a željeznička pruga 2019. godine.

Ruski predsjednik sjeo je za volan u kamionu "Kamaz" kako bi predvodio konvoj od 35 vozila preko 19 kilometara dugog mosta ka primorskom gradu Kerč, na Krimu.

Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

Sputnjik napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi.

Ceremonija otvaranja drumskog dijela Krimskog mosta, koju je predvodio Putin, izazvala je kritike Zapada.

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslova, most predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Rojters.

"Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, "koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda".

NATO OSUDIO OTVARANjE MOSTA IZMEĐU KRIMA I RUSIЈE

NATO je danas osudio otvaranje mosta koji povezuje crnomorsko poluostrvo Krim i Rusiju ocjenjujući da je Moskva još jednom pokazala da ne poštuje međunarodno pravo.

"Most predstavlja novo rusko kršenje suverineta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, a Rusija nastavlja da pokazuje prezir prema međunarodnom pravu", navodi se u saopštenju.

Most dugačak 19 kilometatra, koštao je 3,6 milijardi dolara.