latinica  ћирилица
16/05/2018 |  17:57 ⇒ 17/05/2018 | 10:26 | Autor: RTRS

Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju generalskog kora oborena u Domu naroda

Prvi put u istoriji, Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju generalskog kora u Oružanim snagama oborena je u Domu naroda. Riječ je o do sada neviđenoj odluci od kada je Dejtonske BiH, čime je osporeno imenovanje kompletnog generalskog kadra.

Načelnik zajedničkog štaba, dva zamjenika, operativna komanda, komanda podrške, 13 generala, ukratko – kompletna struktura Oružanih snaga BiH, prema prijedlogu Predsjedništva BiH, u Domu naroda nije dobila podršku. Ovako nešto BiH još nije vidjela, priznaju i u Ministarstvu odbrane i tas odgovornosti prebacuju na politiku. 

"Nije povrijeđen nacionalni interes ni jednog naroda. Dom naroda bi trebalo da štiti vitalni nacionalni interes kako srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, u ovoj odluci nema te povrede. Mislim da je ovdje, da kažem, više neka politička odluka", rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić.

Da je po srijedi manje politika, a više kvalitet izbora - tvrdi Branislav Bojić. Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i ranije je upozoravao na neregularnost odluke srpskog člana Predsjedništva BiH. Sporno je, ističe, imenovanje Zorana Dunovića na mjesto generala Dragana Vukovića. Podsjetimo, Vuković je ranije penzionisan, a na njegovo mjesto postavljen je tri godine stariji Dunović, koji uz to, ističe Borislav Bojić, ima mnogo manje referenci. 

"Neophodno je imati mlađe, dobro obrazovane i na kraju krajeva one koji su pokazali svoj patriotizam tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, a to je po meni general Vuković i lično smatram da ga nije trebalo mijenjati, jer je mlađi od onoga koji je predložen", istakao je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borislav Bojić.

 Ipak u SNSD-u za sve krive politiku i veze Zorana Dunovića sa PDP-om, čiji izbor kadrova, tvrde, ne podržava ni koalicioni partner. Ovakav presedan, ističe Dušanka Majkić, ne smije da se ponovi. 

"Ključni razlog zašto nije prihvaćena ponuda koja je bila na stolu je zbog nerješenih odnosa između SDS-a i PDP-a, jer se smatra da ponuđeni kandidat od strane PDP-a nema ni jednu referencu koja bi ga opredijelila na to mjesto, izuzev bliskih veza i poznanstava sa predsjednikom PDP-a", smatra član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić.

Navode Majkićeve, prvi čovjek PDP-a, Branislav Borenović nije želio da komentariše. Nakon svega ostaje nejasno da li će Predsjedništvo svoju odluku promijeniti, jer iako je za Dom naroda ona sporna, svi akteri priče redom priznaju – povrede nacionalnih interesa nema. 

"Јa ne mogu da govorim šta će se dešavati u narednom periodu. Vjerovatno će se naći ponovo na dnevnom redu Domu naroda", dodao je Јerinić.

"S obzirom na to koliko se Predsjedništvo često sastaje, ništa nije realno", kaže Majkić.

"Vjerujem da će na bazi toga reagovati Predsjedništvo i prihvatiti ovu vrstu evo sugestije ili predložiti nekoga ko je mlađi, a ispunjava te uslove", naglašava Bojić.

Ne reaguje li Predsjedništvo i ostane li kadrovska politika i dalje kamen spoticanja u imenovanju generalskog kora, BiH u Oružanim snagama imaće vršioce dužnosti do završetka narednog izbornog ciklusa, imenovanja novog Predsjedništva i Savjeta ministara.