latinica  ћирилица
16/05/2018 |  22:16 ⇒ 22:53 | Autor: SRNA

Istočno Novo Sarajevo: Dodijeljena priznanja pojedincima i institucijama

Na svečanoj akademiji, povodom Spasovdana - krsne slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo, večeras su uručena priznanja pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju ove lokalne zajednice.
Ljubiša Ćosić na svečanoj akademiji, povodom Spasovdana - Foto: SRNA
Ljubiša Ćosić na svečanoj akademiji, povodom SpasovdanaFoto: SRNA

Povelja opštine dodijeljena je predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, koja nije bila u prilici da lično preuzme najznačajnije priznanje ove lokalne zajednice.

Povelja je dodijeljena i direktoru "Puteva Republike Srpske" Nenadu Nešiću, koji je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo što je opština Istočno Novo Sarajevo prepoznala namjeru Vlade Srpske i ovog preduzeća da rade na razvoju infrastrukture i poboljšanju života građana.

Obraćajući se okupljenima, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da Spasovdan predstavlja idealnu priliku da se na jednom mjestu okupe sugrađani, prijatelji i svi ljudi sa kojima ova opština kontaktira tokom godine.

"Naš primarni cilj nije da se okupljamo oko Spasovdanskih svečanosti, nego i svaki dan u godini, a okupljaćemo se samo ako mi kao opštinska uprava, koja je nosilac brojnih aktivnosti u lokalnioj zajednici, svaki dan budemo radili nešto novo", istakao je Ćosić.

On je podsjetio da su u toku radovi na veoma bitnim projektima za ovu lokalnu zajednicu, koji će biti značajni za "20, 30, pa i 50 godina".

"Gradimo novi gradski trg, dvije nove ulice, sportsku dvoranu, prirodni amfiteatar `Beli vuk` na Tvrdimićima, brojna igrališta, a završavamo i Dom zdravlja i pokrećemo novu poslovnu zonu. Uvodimo i LED rasvjetu, ali i realizujemo još mnogo drugih infrastrukturnih projekata", naveo je Ćosić.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske bez čije pomoći i podrške ti veliki projekti ne bi bili ostvarivi.

Plaketa opštine uručena je Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, književniku Dušanu Zurovcu, džudo treneru Ljubiši Majdovu, Školi za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, Vatrogasnoj brigadi Istočno Sarajevo, te Udruženju penzionera Istočno Novo Sarajevo.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marko Vidakivić i Danijela Mrda, načelinici susjednih opština, te predstavnici vjerskog i kulturnog života.

Čestitke povodom krsne slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilovvić.

Na Spasovdan, sutra u 9.00 časova biće služena sveta liturgija u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Prema programu Spasovdanskih svečanosti, u 11.30 časova u Spomen-kapeli poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata predviđeno je služenje parastosa i polaganje vijenaca poginulim borcima Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Slavska litija sutra kreće ispred zgrade opštine u 18.00 časova, a poslije toga biće položeni vijenci na spomenik "Slava srpskom borcu", preko puta zgrade opštine.

Godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva "Slavija" biće održan u istoimenoj sportskoj dvorani u 20.00 časova.

U petak, 18. maja, u okviru Spasovdanskih svečanosti u vrtiću "Patrijarh Pavle" u 11.00 časova počeće manifestacija Dječiji dan.

Istog dana u 19.00 časova u Kulturnom centru biće otvorena izložba fotografija pod nazivom "Monografija Istočnog Novog Sarajeva".

U subotu, 19. maja, predviđen je Dan sporta od 10.00 časova u parku "Gavrilo Princip", a Dan izvorne pjesme biće održan u mjesnoj zajednici Toplik-Tilava sa početkom u 17.00 časova.

Spasovdanske svečanosti završavaju se u nedjelju, 20. maja, služenjem liturgije u Hramu Svetog Varnave Ispovjednika na Vranješu u 9.00 časova.