latinica  ћирилица
17/05/2018 |  08:14 ⇒ 08:21 | Autor: SRNA

Anketa- Јanša vodi, 40 odsto birača neodlučno

Slovenačka demokratska stranka Јaneza Јanše u znatnoj je prednosti pred političkim konkurentima nešto više od dvije sedmice pred parlamentarne izbore koji se održavaju 3. juna, a gotovo 40 odsto birača u Sloveniji još ne zna za koga će glasati, pokazala je predizborna anketa.
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs) -
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs)

Anketa agencije Medijana na 750 ispitanika, napravljena u posljednjih pet dana, stranci bivšeg premijera i čelnika sadašnje konzervativne opozicije daje 15,5 odsto glasova, na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca sa 8,6 odsto, a na trećem su Socijalni demokrati Dejana Židana sa 6,8 odsto podrške.

Mandate u novom sazivu parlamenta, prema rezultatima istraživanja, dobiće i Stranka modernog centra Mire Cerara s 4,8 odsto podrške, Ljevica sa 4,4 odsto i Demokratski penzioneri Karla Erjavca sa četiri odsto, a na dobijanje mandata mogu još da računaju stranka bivše premijerke Alenke Bratušek, demokršćani Mateja Tonina i stranka Zmage Јelinčiča.

Ispitivanje Medijane pokazalo je da gotovo 40 odsto ispitanika još ne zna za koju će od 25 ponuđenih lista glasati ili da na izbore neće izaći, prenose hrvatski mediji.