latinica  ћирилица
17/05/2018 |  10:54 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Prijedor- Izložba "Boško Karanović- grafike" (VIDEO)

U okviru obilježavanja Dana grada sinoć je u Spomen-kući Stojanovića u Prijedoru otvorena likovna izložba "Boško Karanović- grafike".

Izloženo je više od pedeset radova poznatog autora, a Prijedorčani će moći da ih vide do 14. juna.

Predstavljeni su radovi Boška Karanovića, jednog od rodonačelnika moderne grafike na ovim prostorima.

Autor izložbe, Aleksa Milić, istakao je da su na ovoj izložbi predstavljeni radovi iz kojih se može sagledati čitav Karanovićev grafički opus.

 Dio grafika smo pozajmili iz njegove spomen- zbirke iz Bosanske Krupe, koja broji 110 grafika, a koja je 1911. godine proglašena za nacionalnno dobro Bosne i Hercegovine. Drugi dio eksponata smo pozajmili iz zbirke kulturnog centra Novi Grad, a nešto imamo i mi, ističe Milić, kustos umjetničke zbirke Muzeja "Kozara".

U Spomen- kući Stojanovića izloženo je više od pedeset pet Karanovićevih radova, koje će Prijedorčani moći da vide u narednih mjesec dana.

- Naši posjetioci oe od večeras pa do 14. juna vidjeti još jednu i kvalitetnu likovnu izložbu. Riječ je o izložbi našeg poznatog slikara i grafičara koji nažalost od 2009. nije više sa nama, kaže Zoran Radonjić, direktor Muzeja "Kozara". 

Boško Karanović je rođen u Bosanskoj Krupi 1924. godine, a slikarstvo je diplomirao 1948. na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje je godinu dana kasnije i specijalizovao grafiku.

Umro je 2009. godine u Beogradu.