latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:10 | Autor: SRNA

Vulin: Skot da se izvini svim oboljelim građanima Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da bi američki ambasador Kajl Skot trebalo da se izvini svim oboljelim građanima zbog izjave da porast broja oboljelih od raka u Srbiji nije posljedica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. godine.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

- Ambasador Skot nas je mnogo puta ubjeđivao da smo sami krivi što smo bombardovani, a sada hoće da nas uvjeri i da smo sami krivi kada umiremo od raka - rekao je Vulin za Večernje novosti.

On je dodao da je osiromašeni uranijum "u celom svijetu izvor bolesti, ali u Srbiji, po ambasadoru Skotu, treba da se čuva kao lijek".

- Najmanje što ambasador može da uradi jeste da se izvini našoj zemlji i svim oboljelima. Ne treba biti ljekar da bi se saosjećalo sa patnjom oboljelih, dovoljno je biti čovjek - poručio je Vulin.

Ministar za populacionu politiku u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović ocijenila je da su izjave poput Skotove nedopustive.

- Ni ja kao ljekar ne usuđujem se da iznosim paušalne tvrdnje bez konkretnih dokaza, pa se pitam odakle mu tolika hrabrost. Politika ne bi trebala da ima bilo kakav uticaj, već isključivo nauka i struka, na utvrđivanje pravih efekata izloženosti osiromašenom uranijumu - rekla je Dejanovićeva.

Neurohirurg Danica Grujičić, koja je među prvima ukazala na pogubne posljedice bombardovanja, istakla je da nije tačan podatak Kajla Skota, koji je rekao da je istraživanje nekoliko srpskih naučnika dokazalo da osiromašeni uranijum nije štetan, i tražila da ambasador navede imena tih stručnjaka.

Ona je navela da je od karcinoma već preminulo sedam od osam ljudi koji su čistili teren oko predajnika RTS-a u Vranju gađanog municijom sa osiromašenim uranijumom.

Grujičićeva je ukazala da bi vjerovatno vojne komplekse, koji su jedini zainteresovani za upotrebu osiromašenog uranijuma, trebalo pitati zašto osiromašeni uranijum nije na listi kancerogenih elemenata Svjetske zdravstvne organizacije.

- Na listi SZO među kancerogenim elementima se nalaze svi raspadni produkti osiromašenog uranijuma, ali tu nije i sam osiromašeni uranijum, što je jednako besmisleno kao kada bismo napravili jelo od svih otrovnih sastojaka i rekli da samo jelo nije otrovno- zaključila je Grujičićeva.

Maligne bolesti u Srbiji skoro tri puta su učestalije nego u svijetu - na 100.000 stanovnika registruje se 5.500 oboljelih od različitih vrsta karcinoma, dok je u svijetu 2.000, navode Večernje novosti.

Samo od leukemije smrtnost u Srbiji je od 2002. godine povećana za čak 139 odsto.

Broj oboljelih od karcinoma u Srbiji svake godine raste za dva odsto, a u svijetu za 0,7 procenata.

Američki ambasador Kajl Skot rekao je u izjavi za Fonet da "iako je nekome od političke koristi da rast nivoa obolijevanja od raka pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma - nije poznat naučni dokaz koji bi to potkrijepio".