latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:29 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Radanović: Stati u zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH

Predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da je Zakon o zemljišnim knjigama FBiH izvan svih evropskih konvencija i Ustava BiH, te pozvao sve srpske stranke da se pridruže zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog diskriminatorskog zakona i stanu u zaštitu imovine Srba u ovom entitetu.
FBiH - imovina - Foto: RTRS
FBiH - imovinaFoto: RTRS

On je izrazio očekivanja da će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju za ocjenu ustavnosti članova od 67 do 72 Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, koju je uputio Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Radanović je napomenuo da u FBiH ne pozivaju Srbe da uknjiže svoju imovinu, već objavljuju poziv u Službenom glasniku, tako da Srbi koji su protjerani sa svojih ognjišta sada ne mogu da prijave svoju imovinu ili se imovina uknjiži bez vlasnika.

On je kao primjer naveo problem sa imovinom jednog Srbina u katastarskoj opštini Čipuljić, u opštini Bugojno, čija je imovina upisana u zemljišne knjige bez vlasnika.

- Njegova porodica je stradala tokom Drugog svjetskog rata, protjerani su i 1992. godine, a evo sada su ostali i bez imovine u smislu da je ne mogu prometovati, jer nisu upisani kao vlasnici - naveo je Radanović.

On je napomenuo da se u Republici Srpskoj knjiženje imovine sprovodi u skladu sa konvencijama, ustavima i zakonima.

Radanović je podsjetio da je Republika Srpska donijela zakon o katastru 2011. godine, nakon čega je lider SDA Bakir Izetbegović uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji je ekspresno reagovao i donio privremenu mjeru o zabrani primjene tog zakon.

- Zašto Ustavni sud BiH nema isti odnos prema apelaciji iz Srpske, kao što je imao za apelaciju Izetbegovića i odmah ne razmatra apelacija Republike Srpske? - upitao je on.

Radanović podsjeća da srpska imovina u FBiH nije nastala 1918. i 1941. godine, već da se Srbi na teritoriji današnje FBiH prvi put pominju kao "narod lijevo od rijeke Bosne".

On kaže da srednjovjekovni pisac Ajnhard u svojim analima pominje Srbe kao narod koji je 822. godine zauzimao najveći dio rimske provincije Dalmacija.

- Na ovoj generaciji Srba je da zaštite srpsku imovinu u Bihaću, Drvaru, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i svuda gdje su živjeli Srbi kojih, "zahvaljujući" etničkom čišćenju, tamo više nema - poručio je Radanović.

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je 7. februara Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova od 67 do 72 Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH, tražeći od suda da donese privremenu mjeru i naloži zabranu dalje primjene ovog diskriminatorskog zakona, kako bi Srbi koji imaju svoju imovinu u FBiH imali isti tretman kao i Bošnjaci u Republici Srpskoj.