latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:59 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Špirić: U BiH ima više od 30.000 ilegalnih migranata, ali to se krije

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da informacije sa terena i analitičari govore da u BiH već do sada ima više od 30.000 ilegalnih migranata, ali da se to krije.

On je u okviru rasprave o utvrđivanju dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma istakao da nema urgentnijeg posla od rasprave o migrantskoj krizi u Parlamentarnoj skupštini BiH kako to ne bi predstavljalo bezbjednosni i svaki drugi problem.

Špirić je podsjetio da je prije dva mjeseca tražio da u dnevni red bude uvrštena tačka o stanju bezbjednosti u BiH, povodom alarmantnih izjava i izvještaja Ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića.

"Prije mjesec dana postignuta je saglasnost da se ta tačka nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma i čudi me da je Kolegijum doma tek sada odlučio da zatraži informaciju od Savjeta ministara kako bi se ta tačka našla na dnevnom redu ko zna koje sjednice Savjeta ministara", naglasio je Špirić.

On je podsjetio da je prije dva mjeseca skrenuo pažnju da ministar bezbjednosti konstantno upozorava javnost na postojanje opasnosti po bezbjednost građana zbog, kako je tvrdio, paravojnih i paraobavještajnih informacija, te istaknutih pojedinaca i analitičara, koji, prema njegovom mišljenju, podrivaju segment bezbjednosti u BiH.

"U vezi s tim tražim informaciju, odnosno registar svih nepoželjnih organizacija, udruženja i pojedinaca čije djelovanje može da se dovede u vezu sa narušavanjem bezbjednosne situacije u BiH. Informacija bi trebalo da sadrži osvrt na unutrašnji višak naoružanja i minsko-eksplozivnih sredastava, kao i destinacija gdje naoružanje iz BiH završava, te niz drugih podataka koji mogu da završe kao osnov za solidnu parlamentarnu raspravu", istakao je Špirić.

On je ocijenio da je Mektić ušao u predizbornu kampanju, jer je šef Izbornog štaba SDS-a, služeći se dezinformacijama i lažima, te da je svojim izjavama nanio ogromnu štetu, prije svega, Republici Srpskoj, ali i BiH.

Špirić je zatražio da sa dnevnog reda današnje sjednice bude skinut zahtjeva Savjeta ministara da po hitnom zakonodavnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH.

"Јedan razlog za to je što Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA-e nije dala svoj stav, a drugi je što imamo primjedbe MUP-a Republike Srpske. Nemoguće je graditi BiH bez dogovora, bez dijaloga unutar BiH, a pogotovo bez stavova institucija koje su u skladu sa zakonom i poslovnikom dužene da dostave svoje stavove o prijedlogu ovog zakona", pojasnio je Špirić.

Prema njegovom mišljenju, pogotovo je nelogično da se ovaj zakon šalje u hitnu proceduru, jer izmjene nisu tako jednostave s obzirom da postoji mogućnost zloupotreba, pogotovo prislušne tehnike kojom raspolaže obavještajno-bezbjednosni sektor.