latinica  ћирилица
17/05/2018 |  15:18 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

RUGIP sa predstavnicima hercegovačkih opština: Ažurirati zemljišne knjige

Najčešće teškoće koje usporavaju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa su neažurne i zastarjele zemljišne knjige i nedostatak stručne radne snage u nadležnim službama. U Trebinju su o ovoj i drugim temama diskutovali predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne sa predstavnicima svojih područnih jedinica i lokalnih uprava.

Svaka lokalna sredina je specifična kada je riječ o stanju u oblasti inovinsko-pravnih odnosa, što zbog karakteristika terena, posebnih zahtjeva investitora, ali i zbog neujednačene uređenosti i ažurnosti zemljišnih knjiga.

U Bileći su, na primjer, mnogo uradili na uspostavi katastra nepokretnosti, dok u Foči imaju mnogo zahtjeva, ogromnu teritoriju, ali malo stručnjaka.

Ljiljana Aleksić, šef područne jedinice RUGIP Bileća ističe da trenutno objedinjavaju zemljišno-knjižnu, gruntovnu i katastarsku evidenciju.

"To je jedini pravi način da građani svoje probleme riješe brzo i efikasno i što je njima sigurno najbitnije - besplatno", dodaje Aleksićeva.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča ističe da imaju mnogo zahtjeva, ali samo dva geometra.

"Na žalost, nemamo dovoljno zaposlenih da bi adekvatno odgovorili svim zahtjevima građana jer imamo samo dva inženjera geodezije", ističe Mašić.

U Trebinju je mnogo zahtjeva za ekspororijaciju, zbog ubrzane gradnje, a svi ti predmeti se rješavaju kao prioritetni.

"Do sada nije bilo problema, nigdje nismo morali da ulazimo u posjed sa policijom, jer građani pristanu na sporazum", kaže Slobodanka Pudar Ivanović, šef područne jedinice RUGIP Trebinje.

U Hercegovini su s uspjehom završeni veliki procesi eksproprijacije, poput onih za proširenje rudnika u Gacku, dalekovod Gacko-Nevesinje ili za gradnju HE Dabar.

"Najčešći kamen spoticanja je ažurnost knjiga. Danas ćemo da pretresemo sve predmete, pogotovo u kojima su sporni imovinsko-pravni odnosi kako bi pomogli da domaći ili strani investitori naprave objekte da li u Trebinju ili u nekoj drugoj hercegovačkoj opštini", istakao je Srđan Radulj, zamjenik direktora RUGIP-a.

Ovo je prvi u nizu regionalnih sastanaka, organizovanih u cilju rješavanja problema u oblasti eksproprijacije zemljišta i imovinsko-pravnih poslova.