latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:40 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

"Zimno mesto" Anđelka Anušića dobitnik godišnje nagrade UKRS

Zbirka pjesama "Zimno mesto" Anđelka Anušića dobitnik je Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2017. godinu.
"Zimno mesto" Anđelka Anušića - Foto: RTRS
"Zimno mesto" Anđelka AnušićaFoto: RTRS

Predsjednik žirija Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2017. godinu Aleksandar Јerkov pojasnio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se ovo djelo lako izdvojilo u prošlogodinjšoj produkciji nekolikim osobinama.

On smatra da je riječ o ambicioznom i dovoljno zaokruženom pjesničkom projektu koji na starinski način svjedoči o poeziji i trudu traganja za jakim stihom u kojem se ponekad uspije, ponekad malo uspije, ponekad nimalo.

"Riječ je o vrlo ambicioznom i rječitom traganju autora koji hoće po svaku cijenu da otkrije ključnu riječ i zato ne preza od teškog izraza i eksperimenta u jeziku", dodao je Јerkov.

Prema njegovim riječima, žiri je pažljivo cijeneći četiri knjige uvrštene u uži izbor i još nekoliko djela koja su se u njemu mogla naći, smatrao ovu zbirku najostvarenijom i dodijelio joj ovo priznanje.

On je podsjetio da je ova zbirka kao rukopis dobila nagradu "Gordana Todorović" u Svrljigu, a knjigu su podržali recezenti Rajko Petrov Nogo i Gojko Đogo, a pogovorom Milica Milenković.

Član žirija Zlatko Јurić smatra da je "Zimno mesto" Anđelka Anušića najpotpunija i najzrelija knjiga napisana prošle godine pristigla na konkurs, kao i da je njegova peozija prepoznatljiva.

Za Godišnju nagradu za 2017. godinu konkurisale su 24 knjige 21 autora, a u najuži krug ušle su knjige "Zarubice" Јeline Đurković, "Zimno mesto" Anđelka Anušića, "Nedorečeni Orfej" Radmila Radovanovića i "Međustanica Lisabon" Dušana Savića.

Žiri ovogogodišnje nagrade su, pored predsjenika Јerkova i člana Јurića, činili i Saša Knežević i predsjednik Udruženja književnika Predrag Bjelošević.

Laureati Godišnje nagrade Udruženja književnika Srpske prethodno su bili, 2013. godine Predrag Bjelošević, 2014. godine Ranko Risojević i Јovanka Stojčinović Nikolić, 2015. godine Ranko Pavlović i Dragan Tepavčević, te 2016. godine Berislav Blagojević.