latinica  ћирилица
17/05/2018 |  17:20 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Hoće li Erdogan u Sarajevu skupljati glasove sebi ili Bakiru Izetbegoviću!?

Uoči prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih junskih izbora u Turskoj i oktobarskih u BiH, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u dvorani Zetra održaće predizborni skup. I baš tu, okupiće tursku dijasporu iz Evrope i simpatizere iz BiH. A hoće li skupljati glasove sebi i svojoj partiji ili Bakiru Izetbegoviću!? Od odgovora je važnije to što su Erdoganove predizborne skupove na svojoj teritoriji, prethodno zabranile članice Evropske Unije. A ono što ne može u demokratskoj Evropi, može, eto, u BiH!

Danima su turski mediji slavodobitno saopštavali kako Erdogan odlazi u Sarajevo! Da u karnevalu patriotizma, okupi dijasporu iz cijele Evrope. I danima je sramotno “neupućena” sarajevska vlast snishodljivo ćutala! A onda su i oni obaviješteni da će strani državnik, sa svojom svitom, progaziti njihovim ulicama!

Nisu se usprotivili oni! Ali jeste zvanični Brisel. Iz sjedišta Evropskog parlamenta, izvjestilac Kristijan Dan Preda upozorio je na sve zategnutije odnose Unije i Turske koju je ocijenio kao problematičnu državu. Pokušava Erdogan da destabilizuje Evropu preko BiH prijeteća, kaže Preda.

Miting je bio u fokusu i skorašnjeg susreta njemačke kancelarke Angele Merkel sa tročlanim bh. Predsjedništvom. Kancelarka je prethodno, baš kao i vlast u Austriji i Holandiji, zabranila Erdoganu predizborne mitinge.

"Merkelova nam je postavljala pitanja - da li će Erdogan doći, da li će imati predizborni skup, da li smo ga mi pozvali itd. Јa sam joj odgovorio da se radi o skupu na kojem će prisustvovati gospodin Erdogan i ja sa njim", kaže član Bakir Izetbegović.

Ali, Izetbegović ne odustaje. Sa dragim gostom, bar prema dostupnim informacijama, sastaće se i u predsjedničkim odajama. Potom će, kao slučajno, Erdogan u nedjeljnu posjetu bolesnicima sarajevskog Kliničkog Centra kojim upravlja

"Dva su razloga –za posjetu Erdogana - jedan je da Erdogan pokaže Evropi da može imati miting u Evropi, a drugi da tim mitingom podrži SDA na početku oficijelne predizborne kampanje. I treće, što je skriveni detalj, da pokuša da učini sve da dinastiju  Izetbegović ostavi na vlasti", ističe Žarko Papić, politički analitičar.

Nedjeljni miting, izvjesno je, raspiriće unutarbošnjačku borbu za vlast, proizvesti potrese unutar BiH i reakcije zvaničnog Brisela. Od podaničkog odnosa Bakira Izetbegovića prema Erdoganu, za sada je izvjesno, korist će imati samo vlasnici ćevabdžinica, smještajnih objekata i menadžment dvorane.

A ostatku Sarajlija za utjehu ostaju devastirana obećanja i političke akrobacije.