latinica  ћирилица
17/05/2018 |  18:58 ⇒ 18/05/2018 | 10:13 | Autor: RTRS

Izmjene Zakona o OBA biće razmatrane po skraćenoj proceduri

Izmjene Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, ipak će biti razmatrane po skraćenoj proceduri, iako je iz Savjeta ministara insistirano na hitnom izjašnjavanju. U Predstavničkom vijeću danas se ipak, tražio i odgovor na pitanje -Zašto je OBA jedina u svijetu bez parlamentarnog nadzora. Rasprava je vođena i o bezbjednosnim izazovima, poput migrantske krize, ali i o pripremi vježbe na Manjači i pored protivljenja iz Republike Srspke.

Iz SNSD-a ukazuju na tri bezbjednosna izazova u BiH - vojne aktivnosti askera u povratničkom srpskom selu Lipe kod Bihaća, eskalaciju migrantske krize i odsustvo parlamentarnog nadzora nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH.

"Svako država u okruženju i u EU ima parlamentarni nadzor, jedino BiH nema parlamentarni nadzor nakon nezakonite smjene Nikole Špirića", ističe predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac.

Za rad OBA–e bez nadzora ponovo se etiketiraju krivci, ali ne i posljedice ...

"Zašto nema parlamentarnog nadzora Milorad Dodik treba da pita koalicione partnere iz HDZ-a, jer je Bariša Čolak prvi zamjenik i Komisija može raditi u punom kapacitetu", rekla je predsjedavajuća Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević.

Ali, kršeći zakon koji kaže da Komisiji za nadzor OBA-e predsjedava predstavnik najveće opozicione partije. No, kako je u BiH parlamentu varijabilno ko je vlast, a ko opozicija, tako ni hitni postupak za izmjene zakona o OBA-i upravo HDZ nije podržao, a mogućnost amandmanskog djelovanja ne sviđa se poslanicima SDA.

Šefik DŽaferović, član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH naglašava da je hitna procedura važna, jer će Ustavni sud staviti odredbe van snage.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a kaže da se Savjet ministara ponaša se kao da ne postoji odluka Ustavnog suda jer nisu uvažene kvalitetne primjedbe MUP-a RS.

Predložiti po hirnom postupku izmjene Zakona o obavještajno-bezbjednosnom sektoru je zapravo puna neodgovornost", kaže Špirić.

Nakon što nije prihvaćena inicijativa SNSD-a o posebnoj sjednici o bezbjednosnim izazovima, Kolegijum ovod doma odbacio je da se pitanja bezbjednosti danas razmotre bar kao tačka dnevnog reda. Priliv migranata za mnoge je olako shvaćen.

"Ko ovdje vodi priču, država ili migranti. Ovdje je apsolutno odsustvo države, a ministar hoda i bavi se predizbornom kampanjom", dodaje Špirić.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka naglasio je da je današnja tema trebala biti u Parlamentu BiH na dnevnom redu prije mjesec ili dva.

Sa konfuzne sjednice doma stiže i potvrda uz ignorisanje stavova iz Srpske da se na Manjači i dalje priprema vojna vježba Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde američke države Merilend. Staša Košarac naglašava da član predsjedništva iz RS ne čini ništa i da treba da prestane da pravi taktičke igre sa ambasadom SAD da se o tome ove godine ne priča, a da se pripreme nastave za vježbu u 2019.

Dok je Sead Јusić, zamjenik minstra odbrane BiH potvrdio aktivnosti OS na pripremama vježbe na Manjači , kontrola proizvodnje naoružanja i municije u BiH, za izvoz, ali i za čuveno „Za ne daj Bože“ Bakira Izetbegovića ostala je u domenu neistraženog. Resorni ministar Šarović kaže vanredne inspekcije nisu tražene i u nadležnosti su entiteta.