latinica  ћирилица
17/05/2018 |  19:16 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Humani Holanđani grade kuću za porodicu iz Grabovice

Za porodicu iz Grabovice kod Doboja, u kojoj odrasta šestoro djece, grupa humanih Holanđana gradi kuću. Ovo je sedma kuća za socijalno ugrožene porodice, koju su izgradili u posljednjih 11 godina.

Ima ih 13, različite su struke, ali posao ne biraju. Zajednički rade s jednim ciljem, da kuću što prije stave pod krov.

Andrej de From je menadžer prodaje, a u Doboj je došao osmi put. Ističe da ih čini srećnima da pomognu nekom ko ima manje mogućnosti, nego što oni imaju.

Zajedno sa Holanđanima rukave je zasukao i otac porodice, Stanoje Vasiljević. Osmoročlanu porodicu, sa mališanima od godinu i po do 15 godina, izdržava radeći na dnevnicama, pa započetu kuću sam nije mogao da sagradi.

Za nekoliko mjeseci, biće to uslovan dom za njegovih šestoro djece.

Za opremanje kuće trebaće pomoć domaćih humanitaraca i privrednika. Novac za gradnju Holanđani sami obezbijede, sakupljajući ih posredstvom humanitarne organizacije.

DŽon Stajvenberg naglašava da je svake godine potrebno oko 18 hiljada evra, te da će svaki evro što im je poklonjen, biti uložen u kuću koju grade.

Holanđani su prvi put u Doboju 2007. godine renovirali jedno krilo neuropsihijatrije.

Nakon toga, počeli su da pomažu socijalno ugroženim porodicama, sanirajući i popravljajući im kuće, a posljednjih sedam godina, svake godine sagradili su jednu kuću.