latinica  ћирилица
17/05/2018 |  20:12 | Autor: SRNA

"Lut fest": Predstava "Punim jedrima" - poučna priča o prijateljstvu

Predstava "Punim jedrima" Pozorišta lutaka iz Mostara obilježila je pretposljednji dan 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2018" u Istočnom Sarajevu.
Predstava "Punim jedrima" Pozorišta lutaka iz Mostara - Foto: SRNA
Predstava "Punim jedrima" Pozorišta lutaka iz MostaraFoto: SRNA

Reditelj i autor ove predstave Elica Petkova pripremila je priču o piratima koji imaju samo dva izbora - prijateljstvo ili izdaju.

Prema sižeu, brod "Crna strijela" plovi morem, hrabar i neustrašiv, a njegovi pirati su snažni, odlučni i odani jedni drugima. Sve je u redu do dana kada kapetan spasi galebicu od oluje, nazove je Marina i vodi sa sobom na brod.

Malo po malo ona počinje da preuzima brod u svoja krila i postaje novi "kapetan". Na brodu ona postaje opčinjena zlatom, a zlato postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći joj, pirati ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu.

Na kraju, Marina shvata šta je važnije – zlato ili prijatelj.

Prije podne ponovo je odigrana predstava "Patkica Žutkica" Pozorišta lutaka iz Niša, a predstava "Mašmalou" Lutkarskog pozorišta "Dimak" iz Irana otkazana je zbog tehničko-administrativnih razloga.

U pratećem programu 19. "Lut festa", u večernjem terminu, održana je prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka, koju vodi Zorana Milošaković Tasić.

Sutra, posljednjeg dana Festivala biće održana predstava "Kaštanka" u realizaciji Kazališta Virovitica i Lutkarskog kazališta Zadar, a nakon toga u planu je i ceremonija zatvaranja Festivala, dodjela nagrada najboljim predstavama i prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" okupio je lutkarske umjetnike iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Tokom šest festivalskih dana publika u Istočnom Sarajevu imala je priliku da prati 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu

Moto festivala je "Poetika lutkarskog izraza".

Generalni pokrovitelj "Lut festa 2018" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.