latinica  ћирилица
18/05/2018 |  12:22 ⇒ 21/05/2018 | 11:19 | Autor: SRNA

Specijalna jedinica na Ivan sedlu, interventna na Vladičinom hanu (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo je Specijalnu jedinicu na Ivan sedlo, a interventnu policiju na lokaciju Vladičinog hana, sjeverno od Mostara kako bi onemogućili prolazak migranata iz Sarajevu u Azilantski cenatra Selakovac.
Migranti u Ivan Sedlu - Foto: dnevni avaz
Migranti u Ivan SedluFoto: dnevni avaz

Iz institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona još nema zvaničnih informacija ko je izdao naredbu da autobusi sa 270 migranata budu zaustavljeni i vraćeni u Ivan sedlo.

Situacija na Ivan sedlu, gdje se nalaze autobusi sa migrantima koji su upućeni iz Sarajeva za Salakovac, kod Mostara, haotična je, ljudi su isprepadani, plaču i boje se deportacije, a nikoga od nadležnih nema, prenosi "Kliks".

Policijski komesar MUP-a Sarajevskog kantona Mevludin Halilović izjavio je da su pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona vratili autobuse sa migrantima na Ivan sedlo, napominjući da takve odluke može donijeti samo policijski komesar.

Nakon što je policija ispratila konvoj sa područja tog Hercegovačko-neretvanskog kantona na područje Kantona Sarajevo autobusi su parkirani pored puta, a potom su, kako bi ih obezbjeđivali, stigli specijalci iz Sarajeva u deset kombija.

Migrantima je podijeljen samo po jedan obrok, jer se očekivalo da će već oko 10.00 časova biti u Salakovcu. Među njima ima gladnih i bolesnih pa je pozvana i Hitna pomoć.

Prema riječima jedne od volonterki, Pakistanci uglavnom žele da ostanu u BiH, dok neki iz Sirije, Maroka i ostalih zemalja žele u zemlje EU.