latinica  ћирилица
19/05/2018 |  09:53 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Međunarodni kongres kardiologa u Trebinju

Trebinje je domaćin prvog Međunarodnog kongresa kardiologa HISP-a, na kojem učestvuje oko 400 eminentnih stručnjaka za bolesti srca i krvnih sudova.

U svijetu je do sada otvoreno 59 HISP-a centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara, a u Srpskoj radi 14 ovakvih centara.

O značaju mreže za prevenciju, govori zvanična medicinska statistika - u širem regionu svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih sudova.

Kongres je sinoć otvorio Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda.

- U Srbiji u jednom satu umire šest ljudi od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti, a svaki osmi je u punom životnom i stvaralačkom dobu, između 24 i 64 godine života - rekao je Bojić.

Predsjednik Udruženja HISPA u Srbiji i naučnog odbora kongresa Nebojša Tasić naveo je da na Balkanu 50 odsto stanovništva umire od infarkta i drugih bolesti srca i krvnih sudova.

- Cijeli ovaj region ima epidemiju kardiovaskularnih bolesti - naglasio je Tasić.

Zlatko Maksimović, osnivač prvog HISP-a centra u Republici Srpskoj, rekao je da HISP-a centri imaju poseban značaj za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Predsjednik HISPA BiH Radoslav Nikolić naveo je da je 13 HISPA centara formirano na području BiH u kojima je već pregledano nekoliko hiljada pacijenata.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zahvalio je, u ime grada domaćina kongresa, svim učesnicima što su boravak u Trebinju iskoristili da organizuju besplatne preglede pacijenata.