latinica  ћирилица
19/05/2018 |  10:23 ⇒ 21/05/2018 | 11:16 | Autor: RTRS

Mirno u izbjegličkom centru u Salakovcu; Tuča u Bihaću

U izbjegličkom centru u Salakovcu kod Mostara, u koji su stigli migranti, situacija je jutros mirna, a tokom dana biće nastavljena njihova regsitracija koju vrši Ministarstvo bezbjednosti BiH, rekao je rukovodilac centra Edin Denjo.
Migranti, Mostar - Foto: SRNA
Migranti, MostarFoto: SRNA

Denjo je naveo da hrane ima dovoljno, da su svi migranti ljekarski pregledani, te da će danas početi dobijati sredstva protiv šuge i vaški, javili su federalni mediji.

- Sve je mirno i nadamo se, ali i radimo na tome, da tako ostane - istakao je Denjo.

Na pitanje je li tačno da je sinoć nekoliko migranata preskočilo ogradu Centra i pobjeglo, Denjo je rekao da im je sinoć svima objasno da nema potrebe za tim, te da imaju slobodu izlaska i kretanja do 22 časa.

Centar u Salakovcu u osam objekata ima kapacitet oko 290 mjesta. Tu već boravi četrdesetak izbjeglica, pretežno s Kosova, a zbog jučerašnjeg dolaska 270 migranata podignuti su i šatori da bi svi bili smješteni.

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su zaustavili konvoj od pet autobusa sa migrantima, koji su krenuli iz Sarajeva u Izbjeglički centar u Salakovcu. Migranti su zaustavljeni na Ivan-sedlu. Poslije višečasovnog čekanja oni su propušteni prema Mostaru.

Komesar kantonalnog MUP-a Ilija Lasić saslušan je juče u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH u Mostaru u vezi sa okolnostima blokade ulaska migranata u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Јuče je u fizičkom obračunu migranata koji su smješteni u Đačkom domu u Bihaću jedno lice lakše povrijeđeno, dok je šest lica privedeno u policijsku stanicu.

U međuvremenu, Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD, Velike Britanije, Delegacija EU u BiH, te OHR saopštili su da vlasti u BiH na svim nivoima ne treba da politizuju pitanje migracija.

Izvor: RTRS/SRNA