latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:16 ⇒ 18:49 | Autor: Agencije

Živjeti na najmirnijem mjestu na svijetu!

Stub života ili Stub Kači prirodni je krečnjački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Kačure.
Najmirnije mjesto na svijetu - Foto: B92
Najmirnije mjesto na svijetuFoto: B92

Stub Kači visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovednika, koja potiče iz 9. ili 10. vijeka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

Čitav prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a kako nema lifta, do njega se može popeti samo pomoću ljestvi.

Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.

Prvo zabilježeno penjanje dogodilo se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Јapardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mejsto tihe kontemplacije i molitve, namijenjeno pustinjacima koji su željeli da se odvoje od ostatka svijeta.

Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika.

Јedini stanovnik Stuba Kači ima 62 godine, a riječ je o svešteniku Maksimu Kavtaradzeu, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedjeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.