latinica  ћирилица
21/05/2018 |  19:37 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Trebinje: Da li je kraj dugogodišnjem problemu izdavanja neregistrovanog smještaja?

Dugogodišnji problem izdavanja neregistrovanog smještaja u turisitčke svrhe konačno dobija rješenje. U Trebinju je, na inicijativu lokalne uprave i Turističke organizacije, pokrenuta registarcija, u skladu sa odredbama novog Zakona o ugostiteljstvu. Nakon mjesec dana 25 ugostitelja prijavilo je djelatnost.

Novu turističku sezonu i goste sa svih strana svijeta sa olakšicom dočekuju usgotitelji koji su se, po prvi put, registrovali za obavljanje ove djelatnosti. Mogućnost da se kao fizička lica legalno prijave za izdavanje apartmana, soba i kuća za odmor, kažu, donosi im višestruku korist.

"Čim su se stekli zakonski uslovi prijavili smo naše apartamne, procedura nije nimalo komplikovana, ni skupa", ističe Stefan Ćorović, Trebinje.

"Sad smo prijavili četiri ležaja, ali u budućnosti planirmo i proširenje, sad smo na svim ogalšivačima sajtova boking i slino i na sajtu Turstilčke organizacije grada", kaže Isidora Dostić, Apartmani "Dostić" Trebinje.

Paušalna boravišna taksa od 25 KM po ležaju, laka procedura registarcije i poklon vaučeri od 200 do 400 KM za opremnanje smještajnih jedinica, bili su dovoljan motiv da se za prvih mejsec dana akcije registruje 25 ugostitelja.

"Ovim ćemo riješti dugogodišnji problem i dobiti jasniju sliku o stavrnim smještajnim kapacitetima na području grada", rekao je Žarko Vico, samostalni stručni saradnik TO Trebinje.

Uz novoregiostrovane smještajne kapacitete, u Turističkoj organizaciji Grada Trebinja, očekuju da će u ovoj sezoni premašiti prošlogodišnje brojke od ostavrenih 70.000 noćenja i 108.000 KM prihoda od boravišne takse.

"Povećan broj noćenja u odnosu na prethodnu godinu za 30 odsto, a prihodi od boravišne takse za 20 odsto, očekujemo i ovu sezonu rast", uvjeren je Vico.

Pojačan nadzor i kontrole u oblasti izdavanja smještaja, provodi republička tržina inspekcija. Cilj, je tvrde, ne kažnjavanja, već legalizacija subjekata koji se bave tom djelatnošću.

"Republička tržišna inspekcija je u proteklih mjesec dana pojačano nadgledala područje grada Trebinja, u okviru kojeg je do sada, kontrolisano 57 subjekata. U toku kontrola, 17 subejkata se registrovalo za obavljanje ove djelatnosti, dok je za 40 subjekata ostavljen rok za registraciju", navode iz Inspektorata Republike Srpske.

Akcija registarcije smještaja nastavlja se do početka sezone, a iz Turstičke organizacije Trebinja pozivaju sva fizička lica da iskoriste priliku i legalizuju djelantost po povoljnim uslovima.