latinica  ћирилица
22/05/2018 |  12:10 | Autor: TANЈUG

Titova jahta postaje muzej na vodi

Јahta Јosipa Broza Tita, "Galeb", na kojoj su se nekada okupljale holivudske zvijezde i svjetski lideri, biće pretvorena u muzej na vodi, piše AP.
Titova jahta postaje muzej na vodi - Foto: RTS
Titova jahta postaje muzej na vodiFoto: RTS

Toj jahti, usidrenoj u riječkoj luci je, uprkos svemu, dat novi život, ocjenjuje američka agencija i ističe da će lokalne vlasti obnoviti jahtu u okviru projekta od 5,4 miliona evra, koji će početi s primjenom 2019. godine.

Јahta je zahvaćena rđom, a namještaj u nekada luksuznim salonima je polomljen, ukazuje agencija i ističe da je brod dva puta potonuo od kada je izgrađen 1938. i da je trebalo da ide na otpad.

U svojim najboljim danima, jahta je ugostila holivudske zvijezde i oko 70 svjetskih lidera, a bivši jugoslovenski predsjednik iskoristio ju je kako bi rijekom Temzom došao na istorijski sastanak sa nekadašnjim britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom, dodaje AP.

Odluka o pretvaranju "Galeba" u muzej razgnijevila je hrvatske nacionaliste, a mnogi Titovi kritičari priželjkivali su uništenje tog simbola njegovog života u raskoši, navodi AP.