latinica  ћирилица
22/05/2018 |  19:24 ⇒ 23/05/2018 | 11:02 | Autor: RTRS

Prijeti li BiH kolaps sistema zbog migranata?

Migrantska kriza bila je tema prvog dana regionalne konferencije posvećene saradnji u suzbijanju prekograničnog kriminala, kao i savremenim izazovima terorizma i migracija. Na konferenciji u Bijeljini jedan od zaključaka bio je da je ovo pitanje zadalo velike probleme institucijama BiH.

Ako se nastavi povećanje priliva migranata u BiH, to će značiti kolaps sistema i veliku prijetnju, ocijenila je premijerka Srpske Željka Cvijanović na konferenciji u Bijeljini.

U BiH, ističe, ne postoje smještajni kapaciteti za prijem migranata i očigledno je, kaže, da niko nije ni razvijao planove, u kojima bi bilo precizirano ko šta radi.

"Zemlja koja u vrijeme kada nam saopštava da imaju dnevno 100 ili 150 nelegalnih ulazaka preko granice, koja tada saziva sastanke i pokušava da pravi neke operativne planove - nije ozbiljna", kaže premijerka Srpske.

Na nivou BiH protekle četiri godine nadali su se da nas problem migranata neće zadesiti, rekla je Cvijanovićeva, i dodala, da se od zaključaka Vlade o ovoj temi nije odstupilo. Naglasila je da treba biti svjestan da među migrantima ima i male djece, kojoj treba pomoći, ali je ukazala i na drugu dimenziju problema.

"Јesu li to baš sve takve migracije, ili u okviru takvih migracija mi imamo skrivenih rizika na koje nećemo znati odgovoriti, jer ako ne znamo odgovoriti na to da vam može svako preći granicu, kako ćemo odgovoriti na problem da provjerimo ko je među migrantima", upitala je Cvijanovićeva.

Eksperti navode, da migrantska kriza traje već dvije godine i da je BiH trebalo bolje da reaguje na osnovu iskustava Srbije, Makedonije i drugih zemalja preko kojih su prošle stotine hiljada izbjeglica.

"Svi skupa moramo na regionalnom nivou sarađivati, jer niti migranstka kriza, niti terorizam, ne može biti problem jedne države, pa čak ni jedne regije. Radi se o jednom globalnom problemu gdje mora postojati saradnja", ističe Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

"Ovakvi izazovi podrazumijevaju visok nivo koordinacije na regionalnom nivou, i ovo je upravo takva konferencija koja omogućava spoj praktičnih iskustava ljudi koji neposredno primjenjuju zakon i suprostavljaju se ovim pojavama", navodi Goran Bošković, v.d. dekana Kriminalističko-policijske akademije Beograd.

Krajnja destinacija migranata je Njemačka, pa je tako i pokrovitelj konferencije Fondacija "Hans Zajdel" iz ove zemlje, čiji direktor napominje da je rješenje migranstke krize moguće postići samo uz prekograničnu saradnju svih država koje imaju ovaj problem.