latinica  ћирилица
23/05/2018 |  11:07 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Konferencija o Јasenovcu - predstavljeni radovi o rasnim zakonima i Alojziju Stepincu

Drugog, završnog dana Sedme međunarodne konferencije o utvrđivanju istine o Јasenovcu, predstavljeni su radovi koji dodatno osvjetljavaju posljedice rasnih zakona takozvane Nezavisne Države Hrvatske i ulogu Alojzija Stepinca.

"Јasenovac je po broju žrtava treće stratište u Evropi, a po načinu likvidacije ljudi, logorima za djecu i radnim logorima koji su služili tome da brže dovedu do uništenja ljudi - prvi u Evropi", ističe nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Vladimir Lukić.

Na Konferenciji u Banjaluci, koju su organizovali Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Јasenovcu i Udruženje Јasenovac-Donja Gradina, učestvuje 30 autora iz: Republike Srpske, Srbije, Velike Britanije, Njemačke, Rusije i ostalih država.

"Istina o Јasenovcu se još uvijek nalazi u istorijskom rovu i mora da bude izvađena iz tog rova i poslana u svijet. Kao inspiracija treba da posluže primjeri Izraela i Јermenije, koji su uspjeli istinu da plasiraju u parlamente određenih zemalja, tako da je istina o genocidu nad njima postala svjetsko političko dobro", rekao je nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Јugoslavije Vladislav Јovanović.

Prvog dana dvodnevne konferencije izneseni su zapanjujući podaci, malo poznati i dobro upućenim u razmjere genocida počinjenog u NDH.