latinica  ћирилица
24/05/2018 |  07:40 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Dodik na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu danas je otvoren Ekonomski forum, kojem prisustvuje predsjednik Srpske Milorad Dodik. Kako se očekuje, predsjednik Srpske trebalo bi da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je izjavio za Srnu da će nastojati da ojača zainteresovanost ruskih investitora za ulaganja u Srpsku i najavio da će se sastati i sa gubernatorom Georgijem Poltavčenkom.

Predsjednik Srpske rekao je da je forum, kojem prisustvuje 12. put, prilika da se sretne sa važnim ljudima iz sfere privrede, bankarstva i politike.

"Drago mi je da ću se i ovom prilikom sastati sa predsjednikom Putinom, prema njegovom zvaničnom protokolu, u petak poslijepodne, pri čemu ćemo nastaviti razgovore o našoj saradnji. Upoznaću ga o aktuelnoj situaciji i zahvaliti za razumijevanje i podršku Dejtonskom sporazumu", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da će predsjedniku Ruske Federacije prenijeti opredjeljenje Srpske o vojnoj neutralnosti, pri čemu će istaći relevantnu Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja podrazumijeva da za nju nijedan vojni savez nije prihvatljiv

"Razgovaraćemo i o regionalnoj situaciji i nekim globalnim pitanjima. Obzirom da je Rusija jedan od najvažanijih svjetskih igrača na međunarodnoj sceni, veoma je važno čuti Putinove ocjene o mnogim pitanjima iz savremenog svijeta koji je u dosta nesređenom stanju", poričio je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da bi na sastanku trebalo da bude riječi i o mogućnosti proširenja saradnje, te da će ponoviti stav Republike Srpske o neprihvatanju da se Rusiji uvedu sankcije, bez obzira što je drugi dio BiH, pod pritiskom Zapada, to htio.

Dodik je najavio da će sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom razgovarati o konkretnim projektima, te podsjetio da je ranije razgovarano o projektima iz oblasti zdravstva i kulture.