latinica  ћирилица
30/05/2018 |  10:18 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Srpska pred udarom ilegalnih migranata

Postoji prećutni plan Savjeta ministara BiH da Republika Srpska primi 11.000 migranata, pišu Večernje novosti.

Novosti pišu da svakodnevni nelegalni priliv migranata, bez adekvatnog odgovora nadležnih institucija na nivou BiH, poprima sve veći obim i prijeti da postane veliki bezbjednosni problem za Srpsku.

Prema ovom planu, kako list navodi, 2.500 migranata bi otišlo u Bijeljinu i Trebinje, 2.000 u Zvornik, a po 1.500 u Banjaluku i Gradišku, dok bi 1.000 migranata završilo u Višegradu.

Novosti saznaju da se u Sarajevu pojavila karta i raspored za smještaj migranata u Republici Srpskoj.

Izvor ovog lista u Savjetu ministara BiH navodi da građani u Bijeljini, Zvorniku, Višegradu i Trebinju, gdje je najveća propustljivost migranata, ali i u Banjaluci i Gradišci, ne vjeruju ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, ni Savjetu ministara.

Građani Bijeljine, koji su kontaktirali Novosti, a gdje svakodnevno nelegalno preko Save i Drine prelazi veliki broj migranata, o njihovom prelasku saznali su ovih dana od, kako kažu, Policije Republike Srpske, a ne od bijeljinske Terenske kancelarije Granične policije.

- Kivni smo na Ministarstvo bezbjednosti i ministra Mektića koji ovaj veliki problem relativizuje i gura pod tepih, a Granična policija nema kapaciteta da rješava i kanališe priliv migranata, pa čak dobrim dijelom i prećutkuje njihov prelazak u Republiku Srpsku - tvrde građani.

Mektić kaže da BiH ne može sama da riješi ovu krizu, već da to moraju zajedno da urade zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti, te da Republika Srpska neće biti pogođena migrantskom krizom jer sve migrante koji uđu na područje Srpske odmah preuzima Ministarstvo bezbjednosti i prebacuje dalje u migracione centre.