latinica  ћирилица
30/05/2018 |  12:51 | Autor: SRNA

Gradiška nema smještajni kapacitet za prihvat migranata

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić upozorava da ova lokalna zajednica nema kapacatitete za smještaj migranata i ističe da ovo pitanje zahtijeva ozbiljan pristup, budući da postoji opsanost od ugrožavanja bezbjednosti.
Zoran Adžić - Foto: RTRS
Zoran AdžićFoto: RTRS

- To je veliki problem koji zahtijeva ozbiljan pristup i maksimalnu posvećenost, a ne da se olako daju paušalne izjave - rekao je Adžić, komentarišući mogućnost da bi u opštinu moglo biti upućeno 1.500 migranata.

Adžić je upozorio da postoji opasnost od narušavanja bezbjednosti jer su migranti prepušteni sami sebi, idu iz očaja, pa u takvim situacijama dolazi do sukoba među njima, ali i njih sa domicilnim stanovništvom u mjestima u koja dođu.

- To nije naivno. Tom problemu je trebalo posvetiti pažnju mnogo ranije, imajući u vidu da su Mađarska, Hrvatska, Slovenija i druge zemlje ranije zatvorile svoje granice za migrante i da im je kao jedina maršuta preostala BiH - kaže Adžić.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske na vrijeme upozoravala zajedničke instutucije BiH da Srpska neće moći zbrinuti migrante.

Večernje novosti pišu da se u Sarajevu pojavila karta i raspored za smještaj 11.000 migranata u četiri grada Republike Srpske - Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju, te opštinama Višegrad i Gradiška.