latinica  ћирилица
30/05/2018 |  15:30 | Autor: SRNA

U Banjaluci od malih boginja oboljelo još šest lica

Јoš šest lica iz Banjaluke oboljelo je od malih boginja, čime je broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 60, rečeno je Srni u republičkom Institutu za javno zdravstvo.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske -
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

"Riječ je o odraslim licima, od kojih je pet sa lakšom kliničkom slikom, a jedno sa srednje teškom i ono je hospitalizovano", navode iz Instituta.

Od početka marta, u Banjaluci je prijavljeno 35 oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju i Laktašima četiri, Modriči tri, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva, te u Vlasenici, Šamcu, na Palama i Srpcu po jedno.

Od ukupnog broja oboljelih, do sada je hospitalizovano 38 lica.

"U Klinici za infektivne bolesti trenutno su hospitalizovana tri lica oboljela od malih boginja. Ostali pacijenti su otpušteni sa bolničkog liječenja", navode iz Instituta.

Trinaest oboljelih pripada uzrasnoj kategoriji od jedne od četiri godine, 13 imaju od 20 do 29 godina, dok je 12 oboljelih u dobi od 30 do 39 godina.

"Od ukupno 60 oboljelih od malih boginja u Republici Srpskoj, 53 nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili ima nepoznati vakcinalni status", kažu u Institutu.

Dom zdravlja Banjaluka proglasio je 3. maja epidemiju malih boginja na području grada zbog širenja ove bolesti među štićenicima Doma "Rada Vranješević".

Nadležne zdravstvene ustanove, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovode mjere na sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije.

"Јedna od najvažnijih mjera je provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom, koja štiti od malih boginja, rubeole i parotitisa", ističu iz Instituta.

Male boginje su virusno zarazno oboljenje, koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.