latinica  ћирилица
05/06/2018 |  13:25 ⇒ 13:26 | Autor: Blic

Nokti su ogledalo zdravlja- Zato ih dobro pogledajte

Lako se umarate, ostajete bez vazduha, kosa vam opada, nokti pucaju? Prije nego što se uplašite, uradite jednostavan test – provjerite nivo gvožđa
Nokti i zdravlje (Foto: Thinkstock) -
Nokti i zdravlje (Foto: Thinkstock)

Anemija zapravo znači da imate manje crvenih krvnih zrnaca ili eritrocita ili manje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik u eritrocitima. Lako se utvrđuje – jednostavnim laboratorijskim testom iz krvi, koji pokazuje da li je koncentracija hemoglobina manja od one koja se smatra normalnom.

Istraživanja pokazuju da svaka peta osoba pati od nedostatka gvožđa zbog nepravilne ishrane. Ipak, kad se to već dogodi, uglavnom nije dovoljno pojačano unositi namirnice koje sadrže ovaj mineral, već u dogovoru s ljekarom treba unositi gvožđe i kroz suplemente.

Postoje mnogi znaci koje vam tijelo šalje kada imate manjak gvožđa, a žene to mogu lako prvo da primjete na noktima i kosi. Naime, nokti postaju krhki i slabi, pucaju bez razloga, čak i pod jačim slojem laka. Ako vam se u isto vrijeme kosa krza na krajevima i počne da opada više nego što je uobičajeno, stvarno treba da provjerite nivo gvožđa. To se događa kada se tijelo prebacuje u režim za preživljavanje i šalje kiseonik tamo gdje je najneophodniji da održi vitalne funkcije.

Sigurni znaci anemije

Bleijdo lice je vjerovatno najpoznatiji simptom anemije. Ako blijedu put prate i podočnjaci, znajte da to nije samo rezultat neprospavane noći ili bezazlene prehlade.

Neobjašnjiv umor takođe spada u red najčešćih simptoma nedostatka gvožđa. Obično je praćen i vrtoglavicom, a ako traje po nekoliko dana ili nedjelja, vjerovatno vam fali gvožđe.

Osim umora, nedovoljno kiseonika uticaće i na to da se, dok obavljate najobičnije aktivnosti, osjećate kao da nemate vazduha bez obzira na to koliko duboko udahnete.

Manji nedostatak gvožđa može da se nadomjesti hranom, ali često je potrebno piti i suplemente.

Glavobolja je još jedan znak anemije. Naime, teijlo će kod manjka gvožđa otpremiti kiseonik prvo u mozak, pa tek onda u druga tkiva, ali će mozak tada dobiti manje kiseonika nego inače. To izaziva otok moždanih arterija, što izaziva glavobolje.

Zbog manjeg priliva kiseonika u mozak, često možete da budete i razdražljivi bez povoda, da se teže koncentrišete ili da vas muči nesanica.

Manji nedostatak gvožđa može da se nadomjesti hranom, ali često je potrebno piti i suplemente.