latinica  ћирилица
06/06/2018 |  13:31 | Autor: SRNA

Mektić: Povećanje broja migranata proteklog vikenda

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su u ovoj godini u BiH, zaključno sa današnjim danom, registrovana 5.664 migranta, od kojih je 5.065 iskazalo namjeru za azil, dok je zahtjev za azil podnijelo 437 lica.
Sarajevo: Dragan Mektić - Foto: SRNA
Sarajevo: Dragan MektićFoto: SRNA

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, Mektić je naveo da je proteklog vikenda u BiH ušlo više od 350 migranata, ističući da je to veliko povećanje.

"Negdje su uspjeli da naprave rutu koju mi nismo sa sigurnošću identifikovali", rekao je Mektić i dodao da postoje određene informacije gdje se to dešava pa će uslijediti intervencija.

Prema njegovim riječima, procjena je da se u BiH trenutno nalazi između 1.700 i 1.800 migranata.

Ocijenivši da političari na razne načine zloupotrebljavaju migracije kako bi proizveli strah i uznemirenost građana te ostvarili političku korist, Mektić je precizirao da do sada migrantima nije odobren nijedan zahtjev za azil u BiH.

"Niti jedan upravni postupkak nije pokrenut za dodjelu azila jer nijedan od podnosilaca zahtjeva nije nađen na adresi koju je ostavio za kontakt", naglasio je Mektić i dodao da, dok je on na ovoj funkciji, nema ništa od naseljavanja migranata u BiH, o čemu govore neki političari.

Ministar bezbjednosti saopštio je da je danas za smještaj migranata trebalo da bude stavljena na raspolaganje nekadašnja kasarna Ušivak, kod Hadžića, ali da se to nije desilo jer Crveni krst Federacije BiH nije ispraznio svoja skladišta u tom objektu.

"Operativni štab je energično zatražio da se ovo skladište isprazni i da se objekat stavi u funkciju", istakao je Mektić.

On je ponovio ranije informacije da će sutra sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i premijerom Unsko-sanskog kantona pokušati da nađe rješenje za složenu situaciju u ovom kantonu kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Naša je namjera da dobijemo na korištenje dio 'Agrokomercovih' objekata u kojima postoji odgovarajuća infrastruktura i koji bi bili dovoljnih kapaciteta", rekao je Mektić, podsjećajući da je Vlada Federacije BiH većinski vlasnik "Agrokomerca" i da je potrebna njena saglasnost.

Prema njegovim riječima, kad u funkciju bude stavljena kasarna Ušivak, neće biti moguće da migranti budu van prihvatnih centara.

Navodeći da je BiH od početka godine drugim zemljama putem readmisije vratila 549 lica, Mektić je upozorio je da su u krizi bilateralni sporazumi o readmisiji jer druge zemlje ne žele da prihvate migrante koje im BiH vraća.

Ministar bezbjednosti BiH ukazao je i na problem koji BiH čini bezvizni režim koji je Srbija uvela za građane Irana. "Iranci su sada treći ili četvrti po broju migracija", rekao je Mektić, precizirajući da su među migrantima u BiH najčešći Pakistanci.

Mektić je istakao da bezbjednosne agencije BiH do sada nisu identifikovale nijedno bezbjednosno interesantno lice i dodao da mu nije poznato da je ijedna država na balkanskoj ruti registrovala takva lica.

Ministar bezbjednosti je podsjetio da je u toku implementacija dogovora Ministarstva bezbjednosti BiH sa MUP-om Republike Srpske i Policijom Brčko distrikta o pomoći njihovih pripadnika Graničnoj policiji.

On je naveo da bi 60 pripadnika MUP-a Republike Srpske trebalo bi da bude raspoređeno na području Trebinja, Gacka i Bileće, dok bi 15 pripadnika Policije Brčko distrikta trebalo da pomognu na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine.

Za naredni četvrtak Mektić je najavio novu sjednicu Operativnog štaba za pitanja migracija i novo obraćanje medijima nakon njenog završetka.