latinica  ћирилица
06/06/2018 |  19:13 ⇒ 07/06/2018 | 07:49 | Autor: SRNA

Pravosnažna presuda Karadžiću do kraja ove, a Mladiću do kraja 2020. godine

Pravosnažna presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće izrečena do kraja ove godine, a generalu Ratku Mladiću do kraja 2020. godine, najavili su danas predsjednik haškog Mehanizma Teodor Meron i glavni haški tužilac Serž Bramerc.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

Meron je, u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN povodom izvještaja o radu Mehanizma u proteklih šest mjeseci, rekao da će Karadžiću u decembru biti izrečena pravosnažna presuda.

Bramerc je najavio pred Savjetom bezbjednosti da će ponovljeno suđenje u bivšim zvaničnicima Službe državne bezbednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću biti okončano "do kraja 2020", prenijeli su beogradski mediji.

- Poslije toga će pred Mehanizmom ostati samo žalbeni postupak u tom predmetu, ukoliko ga bude - rekao je Bramerc.

On je ukazao na problem nestalih lica u ratovima u bivšoj Јugoslaviji i naveo da "10.000 porodica još ne zna sudbinu najmilijih".

Bramerc je naveo da su to pitanje, u susretu s njim, pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kao i nadležni organi BiH.

On je rekao da do sada nisu propraćena odgovarajućim djelovanjem obećanja vlasti u regionu da će učiniti sve da sudbina nestalih bude rasvijetljena.

- Politička volja neophodna je da bi se svejdoci privoleli da istupe, a slavljenje ratnih zločinaca ih svakako ne ohrabruje - upozorio je Bramerc.

Haški tribunal je 24. marta 2016. godine nepravosnažno osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora.

Tokom žalbene rasprave u aprilu Karadžić je tražio da bude oslobođen ili da mu se sudi ponovo, a tužioci traže doživotnu kaznu zatvora.

General Mladić je u novembru prošle godine osuđen na doživotni zatvor, a žalbu su najavili i odbrana i tužioci.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Јovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju muslimana i Hrvata u Hrvatskoj i BiH 1991-95. godine.

Oni su prvostepenom presudom oslobođeni 2013. godine, ali je apelaciono vijeće usvojilo žalbu tužilaca i poništilo presudu 2015. godine, te naložilo novo suđenje.