latinica  ћирилица
07/06/2018 |  09:07 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

"Večernje novosti": Francuska, Njemačka i Holandija hoće nametanje rješenja za Kosovo

Francuska, Njemačka i Holandija traže da se uključe u dijalog o Kosovu i Metohiji kao "asistenti" visokog predstavnika EU Federike Mogerini, da bi nametnuli svoje rješenje i cijeli proces završili do kraja godine, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na diplomatske izvore.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Sagovornici lista navode da je ovo prestrojavanje pojačano baš uoči finalne faze razgovora Beograda i Prištine.

List dodaje da su unutar EU počela da se formiraju dva bloka zemalja - one koje su nezadovoljne sporošću procesa, u čemu prednjači "trojka", kao i grupa država predvođenih Španijom koje ne priznaju Kosovo, a koje žele da budu detaljnije upućene u tok predstojećih pregovara i da u tom procesu budu konsultovane.

Najjače članice očekuju da neka vrsta sporazuma između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU bude postignuta do kraja godine, pa je za to, iz ugla trenutnog zastoja, ostalo još relativno malo vremena.

U tom kontekstu, piše list, vodeće prijestonice traže da se Beograd i Priština "pritisnu" tako što će kao ulog na sto staviti obećanja koja proizlaze iz zaključaka sa samita iz Sofije, a koja se odnose na bliže veze sa EU, koje podrazumijevaju infrastrukturne i druge projekte.

Zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodi list, takođe smatraju da bi rješenje trebalo da se pronađe blagovremeno, ali pojedine od njih imaju zamjerke što se proces dijaloga faktički odigrava daleko od njihovih očiju, iako se fizički odvija u Briselu.