latinica  ћирилица
07/06/2018 |  11:32 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

U parlamentarnu proceduru biće upućeni prijedlozi izmjena dva zakona

Neformalni poslanički antikoruptivni tim Narodne skupštine, tragom zaključaka Anketnog odbora u slučaju smrti Davida Dragičevića, u kojima je konstatovao da postoji osnovana sumnja da je Dragičević ubijen, u hitnu skupštinsku proceduru uputiće izmjene dva zakona - o javnom tužilaštvu i o krivičnom postupku.

Smatraju da su te izmjene neophodne da bi se, kako navode, obezbijedila pravičnost u slučaju stradanja 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke, a ne da bi, kako kažu, vršili pritisak na pravosuđe.

Predlažu brisanje člana 29 Zakona o javnom tužilaštvu kojim su, ističu iz tima, tužioci amnestirani od odgovornosti.

"Ne želimo izvršiti pritisak na rad tužilaštava, ali ne želimo da u Srpskoj i BiH sve zavisi od tužilačke volje. Od tužilačke volje zavisiće ishod slučaja ubistva Dragičevića. Postupajući tužilac u ovom slučaju nije okvalifikovao način na koji se vodi istraga. Prekršio je time sve ono što su mu službene dužnosti i ne može odgovarati po postojećem zakonu i članu 29. zakona", rekao je Adam Šukalo, predsjednik Neformalnog antikoruptivnog tima Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da su izmjene Zakona o krivičnom postupku Srpske potrebne da se ne bi dopustilo da tužilačka volja bude presudna i da se na taj način završi slučaj "Dragičević".

Član Poslaničkog antikoruptivnog tima Perica Bundalo je rekao da nema nijedan objektivan razlog da prijedlozi izmjena pomenutih zakona ne budu usvojeni u Narodnoj skupštini.

"Njihovo usvajanje biće snažan doprinos pravnoj stabilnosti, sigurnosti svih građana i borbi protiv kriminala i korupcije. Ako ne budu usvojeni na narednoj sjednici, biće nakon 8. oktobra ili poslije izbora", rekao je Bundalo.