latinica  ћирилица
07/06/2018 |  12:22 | Autor: SRNA

Tegeltija ponovo izabran za člana VSTS-a iz Republike Srpske

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da ga ponovni izbor za člana Savjeta iz Republike Srpske dodatno obavezuje da sa ostalim članovima pojača svoj angažman na putu približavanja pravosuđa BiH standardima EU.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

"Glasanje je proteklo u demokratskoj atmosferi, kako i priliči sudijama u takvoj vrsti izbora. Veliki broj sudija u 33 suda u Republici Srpskoj ukazalo mi je podršku i povjerenje, na šta sam izuzetno ponosan. Pošto sam ja predsjednik VSTS-a, to govori o cijelom Savjetu i podršci i svim koracima koje smo preduzeli u protekle četiri godine", kaže Tegeltija.

On je potvrdio da 8. jula ističe njegov mandat na mjestu predsjednika ove pravosudne institucije, te da će se na sjednici narednog dana vršiti izbor za novo rukovodstvo Savjeta.

Tegeltija je sa osvojenih 258 glasova, odnosno 83 odsto, odnio apsolutnu pobjedu na izborima za člana VSTS-a iz Republike Srpske, a biran je od svih sudija osnovnih, okružnih i okružnih privrednih sudova, kao i Višeg privrednog suda u Srpskoj.

Na tajnom glasanju u 33 suda u Republici Srpskoj koji predstavljaju 33 izborne jedinice, od ukupno 359 sudija s pravom glasanja 321 je izašao na izbore.

Tegeltija je, glasovima sudija okružnih i osnovnih sudova, kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci u prvi mandat u VSTS-a izabran u junu 2014. godine, a prema zakonskim odredbama, članovi VSTS-a mogu imati najviše dva uzastopna četvorogodišnja mandata.