latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:31 | Autor: RTRS

Savanović sutra o obilježavanju 75 godina od bitke na Sutjesci

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović održaće sutra u Banjaluci konferenciju za novinare povodom predstojećeg obilježavanja 75 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.
Spomenik Tjentište -
Spomenik Tjentište

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, održaće konferenciju u Pres-centru Vlade Srpske sa početkom u 11.00 časova, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva "Švarc" /"Crno"/ njemačkih trupa u proljeće 1943. godine.

Bila je to najveća bitka koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije /NOVЈ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva Јugoslavije.