latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:47 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Ivancov: Rusija će nastaviti da doprinosi unutrašnjem dijalogu u BiH

Rusija će nastaviti da doprinosi uspostavljanju unutrašnjeg dijaloga u BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i zagarantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda, izjavio je večeras ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov na prijemu u Sarajevu povodom Dana Rusije - Foto: SRNA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov na prijemu u Sarajevu povodom Dana RusijeFoto: SRNA

"Iskreno cijenimo nezavisnu, samostalnu spoljnopolitičku liniju BiH, a Rusija je zainteresovana za bezbjedan, stabilan i samostalan razvoj BiH", rekao je Ivancov na prijemu u Sarajevu povodom dana Rusije.

On je istakao da je Rusija konstruktivan i odgovoran partner BiH i da se saradnja razvija u različitim oblastima, navodeći kao primjer oblasti energetike i bankarstva, odnosno rusku kompaniju "Zarubežnjeft" i Sberbanku.

"Potencijal razvoja u mnogim sferama saradnje između naših zemalja je ogroman. Mi postavljamo nove ciljeve i intenzivno razgovaramo o novim pravcima saradnje", rekao je Ivancov.

On je podsjetio da su narodi Rusije i BiH tokom istorije bili povezani uzajamnim razumijevanjem i saradnjom zasnovanom na jedinstvu slovenskih jezika, kulture i tradicije.

Ivancov je naglasio da je Rusija zemlja u kojoj je objedinjeno mnoštvo kultura, naroda i konfesija, što predstavlja ogromno prirodno i duhovno bogatstvo.

"Danas slavimo praznik koji simbolizuje mnogovjekovni put naše zemlje, ratne i druge podvige našeg višenacionalnog naroda, praznik koji je simbol ujedinjenja", rekao je Ivancov.

On je istakao da je Rusija otvorena za široku saradnju sa svim zemljama po principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja.

"Ispravnost takvog pristupa još jednom je demonstrirao međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu koji je nedavno okupio više od 17.000 ljudi iz 143 zemlje", naglasio je Ivancov.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić čestitala je svim Rusima Dan Rusije, istakavši da kultura povezuje narode Srpske i Rusije.

"Osim kulturnih veza postoji i jaka privredna saradnja", rekla je Golićeva
i dodala da se radi na razvoju saradnje u oblasti obrazovanja.

Dan nezavisnosti Rusije ili Dan Rusije obilježava se 12. juna, kada je 1990. godine usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

U deklaraciji je definisan cilj zbog kojeg je proglašen ruski suverenitet - obezbjeđivanje svakom čoveku neotuđivog prava na dostojanstven život i slobodan razvoj.