latinica  ћирилица
07/06/2018 |  21:20 | Autor: TANЈUG

Merkel i Kurc: EU na prekretnici

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njen austrijski kolega Sebastijan Kurc, izjasnili su se na sastanku Narodne partije Evrope (EPP) za djelotvorniju Evropu.

Takođe, oni su apelovali za zajedničko djelovanje u migracionoj politici.

Merkelova smatra da je Evropa na prekretnici i založila se za dalekosežne reforme, i to ne samo u spoljnoj, ekonomskoj i politici prema izbjeglicama, već i u evropskim institucijama.

Ona se izjasnila za zajedničku spoljnu, odbrambenu i bezbjednosnu politiku, ali i zajedničku razvojnu, migrantsku i politiku azila, kao i zajedničku naučnu i ekonomsku politiku, te monetarnu uniju, kao i zajedničku obrazovnu i kulturnu uniju.

U spoljnoj politici, njemačka kancelarka želi odustajanje od principa jednoglasnosti.

Kao najveći izazov narednih mjeseci, Merkelova i Kurc naveli su izbjegličku tematiku.

"Ako ne uspijemo da nađemo rješenje za pitanje migracije, onda ćemo dovesti u pitanje osnove EU", kazala je Merkelova zahtijevajući zajednički evropski sistem azila, jedinstvene standarde azila, kao i evropsku ustanovu za azil, te "pravu evropsku graničnu policiju".

Istovremeno je naglasila da samo zaštita granice nije dovoljna, već da su potrebne i mjere protiv uzroka emigacije.

Merkelova se, s tim u vezi, založila za "Maršalov plan za Afriku".

Kurc se izjasnio za bržu izgradnju Fronteksa, dodajući da će 2027. godine biti prekasno.

"Ljudi nisu spremni da tako dugo čekaju. Fronteks, pored toga, ne treba da ima samo više službenika i novca, već mora biti opremljena i odgovarajućim mandatom. Fronteksu mora biti omogućeno da sarađuje sa trećim državama i zaustavlja brodove na moru", objasnio je on.

Što se raspodjele izbjeglica tiče, Kurc smatra da to pitanje nije tako hitno i dodaje da se svađa oko toga ne smije staviti u prvi plan, jer se dogovor vjerovatno ne može postići.

Kada je riječ o narednim izborima za Evropski parlament, oni su se izjasnili za model nosioca liste.

"Јa sam uvijek bio za jačanje direktne demokratije. Nosilac liste bi omogućio da građani direktno biraju predsjednika Evropske komisije. Transnacionalne liste nisu nam potrebne", kazao je Kurc.

Na skupu Narodne partije Evrope, Kurc je pohvaljen kao primjer kako neko građanskog i demohrišćanskog opredjeljenja, kao i sa proevropskim stavom, može pobijediti na izborima.