latinica  ћирилица
07/06/2018 |  22:54 | Autor: RTRS

Mogućnost potpisivanja sporazuma o prekidu Korejskog rata

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da postoji mogućnost da će sa sjevernokorejski liderom Kim DŽong Unom 12. juna potpisati sporazum o završetku Korejskog rata, javili su američki mediji.

Tramp je na konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom rekao da bi volio da jednog dana budu normalizovani odnosi Vašingtona i Pjongjanga.

"Moglo bi da se desi da potpišemo sporazum. To bi bio prvi korak. To je, vjerovatno, najlakši dio, a najteže predstoji nakon toga", naveo je Tramp.

Osvrćući se na saradnju sa Јapanom, Tramp je rekao da zajedno sa Abeom nastoji doprinijeti poboljšanju trgovinskih odnosa. Abe je obećao nove japanske investicije u SAD.

"Zajedno nastojimo smanjiti znatnu uneravnoteženost u našoj trgovini, kao i ukloniti barijere izvozu američke robe. Želimo pošteno ekonomsko partnerstvo na obostranu korist", naglasio je Tramp.

Tramp ističe da Vašington prihvata i želi da ohrabri japanske investitore da otvore nove fabrike u SAD i navodi da mu je Abe rekao da će to i da se desi.