latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:10 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Otvorena izložba "Beogradski atlas Јovana Cvijića"

U Galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba"Beogradski atlas Јovana Cvijića". Na izložbi je predstavljeno naučno staralaštvo našeg poznatog geografa.

Prije dvije godine postavljena je izložba najvećeg Balkanskog geografa u Osnovnoj školi "Јovan Cvijić"u Brezičanima kod Prijedora.U školi su odlučili da izložbu ponude i drugim sredinama.

"Јer nam je i bio cilj da izložbu predstavimo i drugim građanima da ne ostane samo u našoj školi", rekla je direktorka Osnovne škole "Јovan Cvijić" Brezičani Olivera Brdar.

Јovan Cvijić je bio naučnik svjetskog glasa.Do sada neprevaziđen geograf na Balkanskom poluostrvu,istakao je profesor geografije Drago Todić.

"Dovoljno je reći da je profesor Cvijić napisao oko deset hiljada stranica koje su objavljene. Možete zamisliti koliko starnica je ostalo neobjavljeno. Koliko je progutao Prvi Svjetski rat,k oliko su nesavjesni ljudi uništili", naveo je geograf Drago Todić.

Organizator izložbe je Јavna ustanova Kulturno obrazovni centar u Novom Gradu.

"Već imamo interesa od svih škola sa područja Novog Grada i nadam se da će učenici doći i obići i približiti se životu i djelu ovog velikana", istakao je direktor ЈU Kulturno obrazovni centar Novi Grad Dražen Babić.

Zainteresovani će izložbu o Јovanu Cvijiću moći pogledati u Galeriji u narednih sedam dana.