latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:12 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Britanija šalje u BiH svoje trupe da zaštite izbore od ruskog miješanja

Britanija će poslati oko 40 vojnih lica da se pridruže misiji EU-NATO u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječilo rusko miješanje na izborima u oktobru, izjavio je britanski sekretar za odbranu Gavin Vilijamson, piše britanski dnevni list "Tajms", a prenosi Top portal.
Tajms - Foto: ilustracija
TajmsFoto: ilustracija

Vilijamson će na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu svojim kolegama saopštiti da će taj potez pokazati važnu ulogu koju Ujedinjeno Kraljevstvo igra u evropskoj bezbjednosti, prema komentarima koje je unaprijed objavilo Ministarstvo odbrane,, navodi "Tajms" u tekstu koji prenosri Top Portala

"Ova raspodjela pokazuje našu posvećenost osiguravanju da izbori u Bosni budu slobodni i pošteni i da se odvijaju neprekidno od malignog spoljnog uticaja", rekao je sekretar odbrane pred drugi dan dvodnevnog okupljanja u štabu NATO-a.

AMBASADA VELIKE BRITANIЈE U BiH - Misija nije usmjerena protiv Rusije

Na našu adresu stiglo je reakcija iz Amabasade Velike Britanije koju prenosimo u cjelini:

"Obraćamo vam se u vezi sa tekstom objavljenim na rtrs.tv danas pod nazivom `Britanije šalje u BiH svoje trupe da zaštite izbore od ruskog miješanja`. Želimo ukazati da ova informacija nije tačna. Ova misija nije usmjerena protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje. Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo je na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a za upućivanje dodatnih 40 vojnika kako bi se unaprijedili kapaciteti EUFOR-a za pregled situacije i pružila podrška komandantu u njegovoj misiji osiguranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini."