latinica  ћирилица
08/06/2018 |  12:37 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Putin i Si odlučni da pojačaju saradnju

Rusija i Kina su odlučne da pojačaju saradnju u svim oblastima, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su poslije sastanka u Pekingu potpisali predsjednici dvije zemlje Vladimir Putin i Si Đinping.

"Dvije strane izražavaju namjeru da unaprijede saradnju u svim oblastima, a u tu svrhu će razviti strateški dijalog zasnovan na povjerenju i nastaviće da razvijaju mehanizme bilateralne saradnje na najvišem nivou među vladama, parlamentima, strankama, agencijama i u smislu regionalne saradnje", navodi se u dokumentu.

Rusija i Kina će razviti bliže konakte u sferi strateške bezbjednosti u uslovima rastuće nestabilnosti, dodaje se u tekstu, a prenosi TASS.

Posebna pažnja posvećena je saradnju u oblasti oružanih snaga.

"Rusija i Kina namjeravaju da dalje razvijaju strateške kontakte i koordinaciju između svojih oružanih snaga, poboljšaju postojeće mehanizme vojne saradnje, prošire interakciju u oblasti praktične vojne i vojno-tehničke saradnje i da se zajedno odupru izazovima globalne i regionalne bezbjednosti", dodaje se u saopštenju.

Prema ovom dokumentu, dvije države iskoristiće do krajnjih granica mehanizme za saradnju u oblasti policijskih snaga i bezbjednosti i zajedno će čuvati svoju sigurnost i stabilnost.