latinica  ћирилица
08/06/2018 |  12:49 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Savanović: Traže se rješenja za obeštećenje učesnika rata

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da se traže najbolja rješenja kako bi bila obeštećena i u redovno mjesečno primanje uvedena lica koja su učestvovala u odbrambeno–otadžbinskom ratu, a nemaju najmanje 15 godina uplaćenog osiguranja za penzijsko-invalidsku zaštitu.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

"Ako idemo na otvaranje sistemskih zakona - Zakona o PIO i Zakona o pravima boraca, to nije mudro, tim više jer je ovo izborna godina i što je ostalo nekoliko mjeseci do izbora, ali tražimo rješenja kako da tim ljudima izađemo u susret", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio i da je memorandumom Ministarstva i Boračke organizacije Srpske dogovoreno da Srpska obešteti učesnike rata koji imaju 65 i više godina života, a koji nemaju 15 godina uplaćenog osiguranja, i da oni budu uvedeni "u neko redovno mjesečno primanje".

"Tu se svi apsolutno slažemo, i predsjednik /Republike Milorad Dodik/ i Vlada i Boračka organizacija. Postoji prihvatljiva ideja da se učešće u ratu, a koje se računa duplo u radnom stažu, uz već ostvareni staža, dovede do 15 i više godina radnog staža i da ta lica, a takvih je prema ranijim podacima Boračke organizacije 549, budu uzeta u obzir", naveo je Savanović.