latinica  ћирилица
08/06/2018 |  13:24 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

U prvih pet mjeseci u saobraćaju poginulo 40 lica

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Banjaluci da je u pet mjeseci ove godine u saobraćaju poginulo 40 lica, što je za devet lica više nego u istom lanjskom periodu, te naglasio da taj trend nije dobar i da je neophodno učiniti sve da bi se stanje popravilo.
Sjednica Savjeta za bezbjednost - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta za bezbjednostFoto: SRNA

Trninić je rekao novinarima nakon sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske da se od svih aktera koji učestvuju i imaju uticaja i odgovornost za bezbjednost saobraćaja zahtijeva da se analizira stanje i donesu odgovarajuće mjere kako bi se stanje popravilo.

"Insistirali smo na poboljšanju i povećanju broja edukativnih aktivnosti, kao preventivnih, ali svakako i represivnih da bi se stanje popravilo", rekao je Trninić i dodao da je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća brzina.

Trninić je rekao da je tokom današnje sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske razgovarano o metodama koje su neophodne za utvrđivanje određenih parametara prilikom događaja koji utiču na negativne trendove u stanju bezbjednosti saobraćaja.

On je rekao da su pred Savjetom bili i izvještaji o utrošku sredstava koji se prikupljaju po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja u visini od jedan odsto od osiguravajućih društava za protekli period i naglasio da je ta mjera pokazala potpunu opravdanost.

"Ova mjera nažalost ističe u decembru i nadamo se da ćemo na sljedećoj sjednici parlamenta pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o obaveznom osiguranju vozila i da ćemo produžiti njeno trajanje", rekao je Trninić.

On je naveo da se sredstva prikupljena na ovaj način koriste isključivo za poboljšanje bezbjednosti saobraćaja i opremanje saobraćajne policije.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da će biti sprovedene odgovarajuće mjere kako bi se stanje u saobraćaju stabilizovalo i popravilo.

On je za 20. jun najavio početak kampanje za brzinu pod nazivom "Niti jedna brza vožnja" koja će trajati čitav ljetni period, te izrazio očekivanje da će poruke kampanje doprijeti do svih učesnika u saobraćaju i da će se na taj način doprinijeti većem poštovanju brzine, koja je prema podacima za prva četiri mjeseca ove godine glavni najtežih saobraćajnih nesreća sa poginulim i teško povrijeđenim licima.

Radović je rekao da je za četiri mjeseca ove godine najviše poginulih životne dobi između 50 i 60 godina, a najviše teško povrijeđenih je u dobi između 21 i 30 godina.

"Prema zvaničnim podacima u prva četiri mjeseca ove godine poginulo je 27 lica, dok su u istom lanjskom periodu poginula 23 lica, dok je manje povrijeđeno 35 lica u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine", rekao je Radović.

On je dodao da za maj nema konačnih podataka, ali da je prema nezvaničnim podacima u pet mjeseci ove godine poginulo 40 lica ili devet više nego prošle godine, te da je za 20 odsto manje teško povrijeđenih lica u odnosu na isti lanjski period.

Radović je rekao da i infrastruktura ima uticaj na nastanak i posljedice saobraćajne nezgode.

On je rekao da "Putevi Republike Srpske" već drugu godinu rade identifikaciju opasnih mjesta, "crnih tačaka", te da je 2016. godine identifikovano devet, a 2017. godine 26 "crnih tačaka".

"Ove godine je planirana sanacija prva tri opasna mjesta-krivina Piljagići na putu Banjaluka–Prijedor, zatim Tutnjevac između Klašnica i Prnjavora kao Ljubogošta kod Pala", rekao je Radović i naglasio da su prema podacima iz 2016. godine o saobraćajnim nezgodama i njihovim posljedicama to tri najopasnija mjesta na putevima u Republici Srpskoj.

Radović je istakao i da je mobilni telefon prepoznat kao opasan faktor kada je riječ o bezbjednosti u saobraćaju, te dodao da će i ove godine kompanija "M:tel" podržati kampanju u julu i avgustu, čiji je cilj da se smanji upotreba mobilnih telefona u vožnji.