latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:17 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

IRB Srpske: Netačni navodi da je EIB ukinuo kreditne linije

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske /IRB/ saopštila je da nisu tačni navodi da je Evropska investiciona banka /EIB/ ukinula kreditne linije koje je namjeravala da odobri IRB-u po osnovu pomoći malim i srednjim preduzećima.
IRB - Foto: RTRS
IRBFoto: RTRS

"IRB je u cijelosti plasirala sredstva odobrena Sporazumom o finansiranju sa EIB, nakon čega nisu tražena dodatna sredstva, niti su uspostavljani aranžmani sa tom namjenom. IRB Republike Srpske u dovoljnoj mjeri raspolaže sopstvenim sredstvima, te joj nisu potrebna dodatna kreditna sredstva od ove, niti drugih međunarodnih finansijskih institucija da bi udovoljila potražnji domaće privrede", dodaje se u saopštenju.

IRB navodi da se sve obaveze po ovom kreditnom zaduženju redovno izmiriju, te da u slučajevima gdje postoje problemi u naplati potraživanja, IRB preduzima sve zakonske mjere na zaštiti sopstvenih interesa.

U saopštenju se podsjeća da je sporazum o finansiranju između BiH i EIB, Kredit Investiciono-razvojne banke Srpske za mala i srednja preduzeća potpisan 26. novembra 2009. godine, a zatim i ratifikovan 17. juna 2010. godine i da su svi kreditni zahtjevi po ovom sporazumu odobreni uz prethodnu saglasnost EIB.

I isplata sredstava prema krajnjim korisnicima za ugovorene namjene vršena je uz saglasnost EIB.

"Dakle, nijedan kredit nije odobren, ni isplaćen korisnicima sredstava bez odobrenja EIB. Tome u prilog govore i nalazi terenske kontrole koju je obavila konsultantska kuća koju je angažovao EIB krajem 2013. godine, a prema kojima su svi krediti odobreni i isplaćeni u skladu sa potpisanim sporazumom", navodi se u saopštenju.

IRB dodaje da ovim saopštenjem želi da objektivno informiše javnost, zaštiti kredibilitet IRB-a, kao i kredibilitet samog međunarodnog finansijskog partnera EIB.

Pojedini portali objavili su juče da je umjesto kreditiranja malih i srednjih preduzeća, IRB kredite plasirala tajkunskim firmama, bliskim vrhu vlasti i da su te linije ukinute.