latinica  ћирилица
08/06/2018 |  19:15 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Pale- Sjećanje na pogibiju 14 boraca čete "Petar Pandurević"

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u naselju Stara Stanica na Palama, obilježeno je 26 godina od pogibije 14 boraca čete "Petar Pandurević", koji su stradali u borbi sa muslimanskim snagama na Trebeviću.

Tog 8. juna 1992. godine sve je zavisilo od njih morali su zaustaviti nalet neprijatelja koji je probio liniju i krenuo duboko u srpsku teritoriju. Nekoliko sati žestoke borbe odnijelo je 14 života ali je odbranjena srpska nejač na Palama i izbjegnut egzodus.

"Mi smo u jednom protuudaru da povratimo teritoriju, da se dovede na neko pređašnje stanje ali to su bili skupi metri neke slobodne teritorije", kaže Puniša Lučić, demobilisani borac čete Petra Pandurevića.

Poslije 26 godina ovaj dan se obilježava kao jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Pala. Zato sadašnja i buduća pokolenja ne smiju da zaborave heroje zbog kojih su oni i njihovi roditelji ostali na svojim ognjištima.

"Ovo mora biti obaveza svih mlađih generacija koji nisu bili ni rođeni da se na ovim vrijednostima uče. Po meni nema preče i važnije stvari nego da potomci njeguju, čuvaju i cijene vrijednosti svojih predaka", ističe Mihailo Parađina, predsjednik Boračke organizacije opštine Pale.

"Nanovo se prisjećamo poginulih boraca čete Petra Pandurevića i ne samo njih nego i drugih koji su sa ovog lokaliteta i koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Mislim da je to u ovom trenutku najmanje što možemo učiniti", ističe Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

U sklopu obilježavanja održan je i tradicionalni turnir u malom fudbalu za mlađe kategorije. Takođe je najavljeno da će se uskoro krenuti sa izgradnjom Muzeja otadžbinskom ratu za koji je Vlada Srpske izdvojila 500.000 KM.