latinica  ћирилица
08/06/2018 |  19:18 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Rekorder Mirko Kecman i od kosilice brži!

Mirko Kecman iz Smoljane, kod Bosanskog Petrovca, jedan je od najboljih kosaca na ovdašnjim prostorima, a njegovo umjeće potvrđuju i brojne nagrade.

Prvak Balkana je na takmičenju u Sloveniji, na starinski način, pobijedio čak i motornu kosačicu .

Potreba njegovih predaka, za Mirka Kecmana, danas je sport. Kosidbu je zavolio sa 13 godina, a već sa 17 bio je jedan od iskusnijih. 2009. godine prvi put se uključio u takmičenje.

- Već iduće godine počeo sam pokazivati nešto bolje rezultate. Počeo sam pomalo da "kradem" takmičarska znanja, pošto takmičarska i ova kosidba nisu iste. To je podrazumijevalo i naručivanje drugačijih kosa koje su koriste za takmičarsku kosidbu - kaže Mirko.

Danas nema takmičenja u ručnom košenju trave na Balkanu gdje nije pobijedio, ali i oborio mnoge rekorde. Šestostruki prvak u svom selu najbolji je bio u Srbiji, Crnoj Gori, ali i Sloveniji, gdje nije imao dovoljno jakog protivnika, pa su Slovenci smislili nešto novo.

Mirko priča da su tamošnji organizatori predložili da se on okuša u brzini protiv kosačice na sjedenje, ali im je i tu doskočio i pobijedio!

- Uspio sam da za nekoliko sekundi brže pokosim parcelu dimenzija 7 puta 7 metara od te kosačice - kaže s osmjehom.

A, da bi bio najbolji - potrebno je više stavki. Tehnika je bitna, fizička spremnost, ali i oprema.

- Tu odlučuje zadnji atom snage koji moraš dati i mudrosti da bi bio bolji od ostalih, jer svi su oni jako dobri kosci. Bez obzira što imaš dobru kosu, ona ne kosi sama. Moraš biti fizički spreman da izdržiš. Ipak, to je pitanje i brzine i kavlitet. U tih deset minuta moraš dati sve od sebe da bi bio najbolji - otkriva Mirko.

Sljedeće takmičenje na kojem će kosu ukrstiti sa najboljima je baš u njegovoj rodnoj Smoljani. Mirko poručuje, spremno će dočekati kolege u želji da odnese pobjedu i u desetom, jubilarnom takmičenju.