latinica  ћирилица
09/06/2018 |  08:37 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

Zmijanjski vez predstavljen u Moskvi

U jednom od najvećih muzeja u Ruskoj Federaciji, u kompleksu Kolomenskoje u Moskvi, Muzej Republike Srpske predstavio je izložbu "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe".
"Zmijanjski vez" - Foto: RTRS
"Zmijanjski vez"Foto: RTRS

Gostovanje izložbe u Moskvi predstavlja najvažniji projekat promocije i zaštite Zmijanjskog veza kao prvog nematerijalnog kulturnog dobra iz Republike Srpske upisanog na Uneskovu listu.

Izložbi, koju je otvorio šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, prisustvovali su brojni ambasadori i zvanice, kao i veliki broj zainteresovnih građana.

Autor izložbe etnolog Danijela Đukanović približila je prisutnima značaj Zmijanjskog veza i objasnila zanimljivosti tehnike izrade, estetike i kulturne vrijednosti, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera, a realizovana je i radionica Zmijanjskog veza koju je vodila vezilja Sanja Bajić, autor popularne kolekcije rukotvorina - "Tragovi".

Izložba "Zmajanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" biće otvorena u Muzejskom kompleksu Kolimenskoje u Moskvi do početka avgusta.