latinica  ћирилица
09/06/2018 |  09:31 | Autor: TANЈUG

Talibani prvi put proglasili prekid vatre povodom Bajrama

Avganistanski talibani su, prvi put do sada, proglasili trodnevni prekid vatre povodom Ramazanskog bajrama, na kraju muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, a ovaj potez je uslijedio dva dana nakon što je avganistanska vlada objavila bezuslovno primirje s tom ekstremističkom grupom.

Talibani su, u današnjem saopštenju, napomenuli da će se braniti u slučaju bilo kakvog napada, kao i da su strane snage isključene iz primirja i da će se talibanske operacije protiv njih nastaviti, prenosi AP.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani je u četvrtak objavio bezuslovno sedmodnevno primirje sa talibanima, što se vremenski poklapa s velikim muslimanskim praznikom.

Primirje koje je vlada objavila počeće u utorak i trajaće do 19. juna.

Inače, vlada objavljenim primirjem nije obuhvatila druge ekstremističke grupe - Al Kaidu i Islamsku državu.

Gani je odluku o primirju donio nakon sastanka islamskih sveštenika na kojem je proglašena fatva, odnosno odluka protiv samoubilačkih bombaških napada.

Sveštenici su tada, takođe, preporučili primirje s talibanima, koji nastoje da ponovo uvedu strogi islamski zakon nakon što su zbačeni sa vlasti 2001. godine, a Gani je tu preporuku usvojio.

Za sada nije jasno kada će početi talibanski prekid vatre, s obzirom na to da Ramazanski bajram počinje kada se mjesec prvi put pojavi 29. ili 30. dana Ramazana, a mjesec se širom Avganistana pojavljuje u različito vrijeme, navodi Rojters.

Gani je i ranije pozivao na primirja s talibanima, ali je ovo bila prva bezuslovna ponuda otkako je izabran 2014. godine, zaključuje britanska agencija.