latinica  ћирилица
09/06/2018 |  09:33 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Planirali terorističke napade, uhapšeni u Prištini

Na Kosovu su uhapšene dvije osobe osumnjičene za planiranje terorističkih napada na pripadnike KFOR-a i na stanovnike Kosova, Belgije i Francuske, saopšteno je iz tužilaštva u Prištini.

Sud u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor za uhapšene, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Riječ je o belgijskom državljaninu čiji su inicijali B.Š. /26/, rođenom na Kosovu, i licu čiji su inicijali E.H, a čiji identifikacioni podaci nisu saopšteni.

Ova lica uhapšena su 6. juna.

Iz tužilaštva navode da su ova dva lica, radi realizacije ideje, regrutovali više lica, među kojima i one sa spiska od 180 osoba koje su aktivno uključene u redove terorističke organizacije Islamska država.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni B.Š. zatražio od drugog osumnjičenog lica E.H. da izvede samoubilački napad vozilom punim eksploziva na pripadnike Kfora na Kosovu, a cijeli plan je osmišljen u Belgiji i Francuskoj.

B.Š. je u više navrata putovao u Belgiju i vraćao se na Kosovo kako bi, prema navodima tužilaštva, sačinio planove za napad na pripadnike KFOR-a.

Istragom i prema informacijama koje su presretnute tužilaštvo je došlo do zaključka da je B.Š. planirao napad na pripadnike KFOR-a bez obzira kojoj državi pripadaju.

Tužilaštvo je došlo do informacija da su uhapšena lica planirala i pripremala terorističke napada u Belgiji i Francuskoj na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Istraga o mogućoj umiješanosti veće grupe lica i pripadništvu ova dva uhapšena lica nekoj od terorističkih grupa se nastavlja i u njoj su uključeni obavještajni i policijski specijalci iz Kfora i iz zemalja zapadne Evrope.