latinica  ћирилица
09/06/2018 |  10:57 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kaknju (FOTO)

Vandali su oskrnavili pravoslavno groblje u selu Subotinje, u federalnoj opštni Kakanj, gdje su polomili četiri krsta, izjavio je Srni paroh dobrinjski jerej Dragiša Cvjetković.
Kakanj, pravoslavno groblje u selu Subotinje -
Kakanj, pravoslavno groblje u selu Subotinje

- Ovo je vandalski i nepotreban čin u vremenima kada nam je svima potrebna duhovna i svaka druga obnova. Ovakvi prizori nisu obeshrabrujući, već razočaravajući - rekao je Cvjetković.

On je naveo da su ovaj vandalski čin prvi primjetili nekadašnji stanovnici sela Subotinje, koji su 7. juna, došli u Kakanj kako bi prisustvovali polaganju cvijeća na spomenik svojim očevima i drugim rudarima koji su poginuli u rudarskoj katastrofi u jami Orasi 7. juna 1965. godine.

Cvjetković kaže da su o svemu obavijestili Policijsku stanicu Kakanj, čiji pripadnici izvršili uviđaj.

- Sastao sam se i sa načelnikom opštine Nerminom Mandrom koji je osudio ovaj vandalski čin i ponudio pomoć za sanaciju štete i obnovu kapele, a u toku godine krenućemo sa obnovom - naglasio je paroh Cvjetković.

Kakanj, pravoslavno groblje u selu Subotinje (Foto: SRNA)

On kaže da je tokom proteklog rata kapela groblju devastirana, ali da je mali broj spomenika i krstova oštećen.

- Groblje u selu Subotinje je pretrpjelo manje stradanje i to može biti na ponos onima koju su ga nekoliko puta odbranili i sačuvali od zla koje je bilo prisutno. Takvim čestitim ljudima neka to bude na ponos, a onima koji ga nekada, a i sada, dvije decenije nakon rata, skrnave, neka bude na sramotu - poručio je Cvjetković.

On navodi da je ovo groblje u septembru 2017. očišćeno, a izvršena je sječa stabala i niskog rastinja, što je prvi poduhvat na njegovoj obnovi i uređenju od predratnog perioda.

Kakanj, pravoslavno groblje u selu Subotinje (Foto: SRNA)

- Rijetka su pravoslavna groblja u opštini Kakanj i susjednim opštinama koja su po završetku rata ostala neoštećena - rekao je Cvjetković i dodao da su srpske kuće u selu Subotinje uglavnom devastirane, a veoma mali broj imanja i kuća je prodat.

On kaže da će uz pomoć opštine Kakanj i izbjeglih parohijana biti obnovljena kapelu na ovom groblju.