latinica  ћирилица
10/06/2018 |  12:38 ⇒ 18:57 | Autor: SRNA

Anđelković: Slanje vojnika direktan pritisak na izborni proces

Politički anlitičar Dragomir Anđelković ocijenio je povodom najave o slanju britanskih vojnika kao pojačanje EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH da je to direktan pritisak na izborni proces i da se Velika Britanija ponaša kao na početku 20. vijeka u svojim kolonijama.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Povodom pisanja britanskog "Tajms" da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore", Anđelković je rekao Srni da je to apsurdno objašnjenje, jer se Rusija ni na kakav način ne upliće, nema ni svoje medije ni nevladine organizacije.

"Ako se neko upliće, onda je to NATO", istakao je Anđelković, te dodao da je rusko prisustvo samo izgovor za Britance.

Prema njegovim riječima, nije tu u pitanju prisustvo Rusije već antidemokratsko i antisrpsko ponašanje Zapada.

Anđelković smatra da se Velika Britanija u ovom slučaju ponaša kao na početku 20. vijeka u svojim kolonijama gdje je, navodno, vodila demokratiju, ali tako da instalira one koje ona želi.

"Tako i danas po tom principu postupa kako bi uplašila građane Republike Srpske i kako bi im poslala poruku da je Britanija ta koja treba da bira vlast, a ne narod. U pitanju je apsolutno kršenje demokratske prakse", naglasio je Anđelković.

On je ocijenio da je srpski narod dovoljno zreo da se na takve stvari neće obazirati, jer je to, ipak, prijetnja "praznom puškom".

Anđelković je napomenuo da Velika Britanija, koja je imala promjenjivu politiku prema Balkanu i Srbima kroz istoriju, u Srbima gleda "male Ruse i svoje neprijateljstvo prema Rusiji projektuje na nas".

"U ovom slučaju to se dešava. Ali, mislim da Srbi ne treba da ulaze u frontalne sukobe sa Britancima već da nastoje da čak i britanskoj javnosti pokažu kako se britanska vlast ponaša nedemokratski", sugerisao je Anđelković.

On je istakao da se Zapad ponaša okupaciono i da je srpski narod mnogo skloniji Rusiji koja mu je prijatelj.

Iz britanske Ambasade Srni je juče rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i oficira u misije EU i NATO-a u BiH radi "sprečavanja uplitanja Rusije u opšte izbore u oktobru", već da je odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a DŽejmsa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga.