latinica  ћирилица
10/06/2018 |  17:55 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

Nadalu 11. titula u Parizu! (FOTO)

Najbolji španski teniser Rafael Nadal, pobjednik je Otvorenog prvenstva Francuske - Rolan Garosa. Nadal je u finalu bio bolji od Dominika Tima sa 3:0 (6:4, 6:3 i 6:2).
Rafael Nadal, pobjednik Rolan Garosa (foto: twitter.com/rolandgarros) - Foto: RTRS
Rafael Nadal, pobjednik Rolan Garosa (foto: twitter.com/rolandgarros)Foto: RTRS

Ovo je bio jubilarni, 10. međusobni duel dvojice igrača, a Nadal sada vodi sa 7:3.

Nadal je postao drugi igrač kojem je pošlo za rukom da osvoji 11. trofej na jednom Gren slemu - prethodno je to uspjela samo Margaret Kort na Australijan Openu, dok je Tim poražen u svom prvom grend slem finalu.

"Kralj šljake" se približio i Rodžeru Federeru jer je u Parizu osvojio ukupno 17. Gren slem trofej.

Јedanaesta titula u rukama Nadala (foto: twitter.com/rolandgarros)

Tim je jedino u prvom setu imao realnih šansi da osvoji trofej, iako je prvi do brejka došao Nadal. Španac je već poslije dva gema imao brejk u "džepu" zahvaljujući agresivnoj igri i dobrim forhendima.

Ekspresno se vratio Austrijanac ribrejkom do 2:2, njegova igra se malo konsolidovala, ali mu je servis ostao ispod 50 odsto što je do kraja pritiskalo njegovu igru iz polja. Pokušaj da igra agresivnije i tako se podigne osvetio se Timu u posljednjem gemu prvog seta, pa je Rafa tada napravio novi brejk za 6:4 i vođstvo u setovima.

Takav završetak prvog seta kao da je ostavio traga na Timu koji već u prvom poenu narednog seta promašuje smeč, a već u prva dva gema doživljava deža vi prvog seta i suočava se sa zaostatkom 0:2.

Tim je potom zaigrao bolje, a sve je u meču moglo da bude mnogo drugačije poslije četvrtog gema drugog seta. Austrijanac je osvojio dva poena na servisu Nadala i imao inicijativu u trećem poenu koji bi mu donio tri brejk lopte.

Međutim, Rafa u maniru velikog šampiona tada pronalazi vrhunsku paralelu iz potpune defanzive i taj jedan poen za 15:30 mu je bio dovoljan da se trgne, osvoji naredna tri i povede sa 4:1.

Tim je imao brejk loptu u sedmom gemu kada je promjenom ritma pogodio dobar drop šot. Nije iskoristio tu šansu i Nadal je osvojio drugi set.

Španski teniser je i u ranoj fazi trećeg seta napravio brejk, ali su se onda javili problemi sa srednjim prstom lijeve ruke. Požalio se da ne osjeća dio šake i uslijedila je kraća pauza.

Da je povreda Nadala bila ozbiljnija, to bi zaista bio bizaran završetak finala u kom je tog trenutka imao dva seta i brejk prednosti. Umjesto toga, baš tada je kvalitetnim forhendima pokazao da povreda nije ozbiljnija, napravio je novi brejk za 5:2 i onda rutinski odservirao za pobjedu i 11. titulu u Parizu.